DOLAR 32,3652
EURO 34,9611
ALTIN 2.325,56
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Maske Korona Virüsten Korur mu? N95 Maske Nedir?

29.02.2020
A+
A-

Çok sayıda ülkeyi etkisi altına alan yeni tip korona virüse (2019-nVoC) karşı vatandaşlar önlem almaya başladı. Kişisel hijyene dikkat etmenin yanı sıra korona virüs maskesi takmanın da önemli olduğunu ifade eden uzmanlar N95 maskesinin kullanılmasını öneriyor. Peki, maskeler virüsten korur mu? N95 maskesi nedir? N95 maskesinin özellikleri nelerdir? Detaylar haberimizde…

MASKELER VİRÜSTÜN KORUYOR MU?

Normal fiyatlardan satışa sunulan ve burnu açıkta bırakan maskeler, kişiyi yüzde 30 oranında virüslerden korur, cerrahi maskelerde dahi bu korunma oranı ancak yüzde 70’e kadar yükseliyor.

KORONA VİRÜSE KARŞI TÜRKİYE’DE MASKE TAKMAYA BAŞLANMALI MI?

Sağlık Bakanlığı, salgın durumunda önleyici olarak tıbbi maske kullanılmasını tavsiye ediyor. Bakanlık, bu konu üzerine internet sitesi üzerinden şu bilgilere yer veriyor:

“Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişilerin ise öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalıyorlarsa ağız ve burnunu kapatması ve mümkünse tıbbi maske kullanması öneriliyor.”

N95 MASKE ÖZELLİKLERİ NELER OLMALIDIR?

Maskeler üzerinde nefes verme sübabı bulunmalıdır. Maskeler yüz şekline uygun, ayarlanabilir metalik burun mandalı ve burunla temas eden iç kısmında yastığı olmalıdır. İnce partikül filtrasyon materyali ile üretilmiş olmalıdır. İki adet, kafa ve boyundan askılı çekmeye dayanıklı elastik bantları bulunmalı ve maske kayışı her kafa yapısına uyumlu olmalıdır. Maskenin kafa bantları kullanıcıya zarar vermemek için; maske üzerine zımba ile tutturulmuş olmamalıdır. Maskeler nefes almayı kolaylaştırıcı ve çökmeden kaynaklanan form bozukluklarına sebep vermeyecek tasarıma sahip olmalıdır. Maskeler kafa ergonomisine uyumlu, ağız ve burnu içine alacak şekilde dizayn edilmiş olmalıdır. Maskelerin, kirlenmesini önleyici her biri ayrı ayrı ambalajla paketlenmiş olmalıdır. Maskeler ortam havasında bulunan katı zerrecik ya da su bazlı aerosollere karşı koruma sağlamalıdır.

N95 MASKESİ FİYATLARI

Sıradan maskeler düşük koruma sağladığı için birçok uzman, sağlık çalışanlarının solunum izolasyonunda kullandıkları N95 maddeli maskelerin kullanılmasını öneriliyor. N95 maskeleri cerrahi maske olarak biliniyor. Bu maskelerin piyasadaki satış fiyatı 25 ile 500 lira arasında değişiyor.

KORONA VİRÜSTEN KORUNMAK İÇİN

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler, Korona Virüs için de geçerli. Sağlık Bakanlığı bu konuda şunların yapılmasını öneriyor:

El temizliğine dikkat edilmeli. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda ise alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalı. Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemeli. Hasta insanlarla temastan kaçınmalı (mümkünse en az 1 metre uzakta bulunulmalı). Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalı.

YURTDIŞINA SEYAHAT EDECEKLER KİŞİLER KORONA VİRÜSÜNE KARŞI NASIL ÖNLEM ALMALI?

Sağlık Bakanlığı’nca, virüse karşı alınması gereken önlemlerin hepsi, yurtdışına seyahat edecek kişiler için de geçerli. Bakanlık bu bilgilere ek olarak şunları da öneriyor:

Çiğ tüketilen yiyecekler yerine pişmiş yiyecekler tercih edilmeli. Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.