DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Mars’ta çocuk yapılabilir mi?

01.06.2018
A+
A-

Varoluştan bu yana insanlığın 3 temel ihtiyacı var; beslenme, barınma ve neslini devam ettirebilmek için üreme. Eğer Elon Musk’ın Mars için planları başarılı olursa, Mars’a yerleşecek koloniler beslenme ve barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecekler. Bu durumda geriye bir temel ihtiyaç kalacak; üreme.

Uzayda tuvalet yapmak için huni gerekiyor!

Astronotların görevleri sırasında yaşadıkları en büyük problemlerden biri uzayda tuvalet yapmak oluyor. NASA astronotu Peggy Whitson, son röportajında uzayda tuvalet yapmanın zorluklarını anlattı.

Mars kolonisinde bulunan kişi sayısını artırmak için insanların üremesi gerekecek. Ancak dünyadan farklı koşullara sahip olan Mars’ta çocuk yapmak ve yetiştirmek sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Donma sıcaklığı, ince atmosferi, düşük yer çekimi ve diğer tehlikeleri ile Mars, çocukları yetiştirmek için pek elverişli bir yer değil.

Mars’ta ortalama hava sıcaklığının -60 santigrat derece olması, ince atmosferi nedeniyle dünyaya kıyasla daha fazla radyasyon alması, sperm hücre sayısını önemli derecede etkileyecektir. Ayrıca bu koşulların beyin hücreleri ölümü veya çeşitli kanserlere neden olma riski de söz konusu.

Bir diğer sorun ise Mars’ta yerçekiminin, Dünya’dakinin yaklaşık 3’’te 1’i olması. Yerçekimi nedeniyle yaşanan fizyolojik değişimler, görme bozukluğu gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.

NASA’da çalışan bilim insanı Al Globus, bu konuya tedirginlikle bakıyor. Bazı sorunları teknoloji ile çözebilecek olsak da, yabancı koşullara uyum sağlamak için bebeklerinin genomunu değiştirmek zorunda kalabileceğimizi belirtiyor. Tabii bu durum, bir dizi ahlaki ve sosyal zorunluluğu beraberinde getiriyor. Böyle bir durumda, kolonideki bazı kişilerin üremesine izin verilmeyebilir.

İnsanlığın yıllardır süren uzay çalışmalarında, hep farklı yaşam formları arandı. Eğer uzayda koloni kurma planları gerçekleşirse, CRISPR gen düzenleme çalışmaları ile uzayda bulamadığımız bizden farklı canlıları, kendimiz oluşturmuş olacağız.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.