Marmara’da Müsilaj Sorunu Yeniden Gündemde
Marmara Denizi’nde müsilaj sorunu yeniden gündemde. Çözüm yolları ve çevresel etkileri üzerine güncel bilgiler için içeriğimizi keşfedin.
Marmara’da Müsilaj Tehdidi Yeniden Gündemde
Bilim insanlarının uzun süredir uyardığı deniz kirliliği ve buna bağlı olarak oluşan müsilaj, özellikle Marmara Denizi’nde ciddi ekolojik zararlara yol açmıştır. Arıtma sularının denize deşarjı ve deniz ulaşımını sağlayan taşıtların yarattığı kirlilik, zamanla deniz ekosistemini tehdit eden bir sorun haline dönüşmüştür. 2020 yılında müsilaj, deniz tabanından su yüzeyine çıkarak görünür hale geldi ve bu durum, turizm ve balıkçılık sektörlerini olumsuz etkiledi. Çanakkale Boğazı’nda 2020 yılında Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj, 5 yıl sonra tekrar Çanakkale Boğazı ve kıyılarını kaplamaya başladı.
Balıkçılar Ağ Atamıyor
Yeniden görülmeye başlayan müsilajın artışı, endişe verici bir durum oluşturdu. Çanakkale’de mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, müsilajın etkisini artırdı. Çanakkale Boğazı’nda görülen müsilaj, çevresel etkinin yanı sıra denizde balıkçılığı da olumsuz etkiledi. Balıkçılar, Çanakkale bölgesinde yaklaşık bir aydır denize ağ atamıyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz, müsilajın Kasım ayından sonra Aralık gibi Marmara Denizi’ni sarmaya başladığını belirtmiştir. İlk olarak Erdek Körfezi’nde başladığını bildiklerini ifade eden Prof. Dr. Ayaz, “Şu anda bütün Marmara Denizi’ni maalesef kapladı. Yalova’daki öğrencim, dalış yaptığı bölgede müsilajın su yüzeyinden itibaren 25 metre kalınlık oluşturduğunu söyledi. 25 metre altında herhangi bir çökme yok, ama 25 metreye kadar yoğun bir müsilaj durumu var. Bu, 2020’de yaşadığımız durumun benzeri bir şiddette müsilaj olayının yaşandığını gösteriyor.”
Balıklar Müsilajdan Kaçıyor
Çanakkale’de müsilaj nedeniyle balıkçılık ağlarını denize bırakamadıklarını kaydeden Ayaz, sözlerine şöyle devam etti: “Balıkçılık açısından baktığımızda, yaklaşık bir aydır Çanakkale bölgesi için ağlarımızı denize atamıyoruz. Daha önce gırgır teknelerinin Marmara Denizi’nde çalışamadığını ve erken paydos ettiklerini biliyoruz. Bazı tekneler bölgemize geldi, ama müsilaj seviyeleri kendilerine zarar verecek boyutta olduğunda ortamı terk ediyorlar. Bu durum, bölgede balık miktarının azalmasına sebep oluyor.”
En Büyük Mağduriyet Balıkçılarda
Dip balıklarında herhangi bir değişiklik olmadığını düşündüğünü ancak pelajik balıklarda hissedilir bir azalma yaşandığını belirten Ayaz, şunları ekledi: “Müsilajın balıklara herhangi bir zehir etkisi yok. Ancak insanlar, bu durumdan dolayı tedirgin oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, balıklardan örnek alarak sürekli testler yapıyor. Eğer bir sıkıntı olursa, Tarım ve Orman Bakanlığı bunu halka duyurur. Müsilajın en büyük mağduriyetini balıkçılar yaşıyor. Küçük kıyı balıkçıları, kıyıda çalışamıyor; ağların gözleri anında doluyor, bu yüzden balık yakalamak imkânsız hale geliyor. Şu anda oltayla başka bir bölgede balık avlamamız mümkün olmuyor.”
Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
Kaynak: Ensonhaber