DOLAR 32,5155
EURO 34,7315
ALTIN 2.488,83
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Led Teknolojisinde Devrim Yapan Japon Bilim İnsanı Akasaki Hayatını Kaybetti

06.04.2021
A+
A-

Günümüzde neredeyse her yerde karşımıza çıkan LED (Light Emitting Diode – Işık Yayan Diyot), 1920’li yıllarda Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhutiyeti’nde icat edildi ve o tarihten beri geliştirilmeye devam ediyor. LED tarihinde önemli gelişmelerden birisiyse 1989 yılında Japon bilim insanı Isamu Akasaki’nin imzasını taşıyordu.

Isamu Akasaki, p-n jonksiyonu mavi LED’i ve daha sonra yüksek parlaklıkta galyum nitrid (GaN) mavi LED’i icat etti. Akasaki, 2014 yılında Hiroshi Amano ve Shuji Nakamura ile birlikte “parlak ve enerji tasarruflu beyaz ışık kaynaklarını etkinleştiren yeterli mavi ışık yayıcı diyotların icadı” için Fizik dalında Nobel ödülünü kazanmayı başarmıştı.

LED teknolojisinde devrim yapan bilim insanı hayatını kaybetti:

led

2009 yılında Yüksek Teknoloji dalında Kyoto Ödülü’ne ve 2011’de IEEE Edison Madalyası’na layık görülen 92 yaşındaki bilim insanı, Kyodo ajansının haberine göre akciğer iltihabı tedavisi gördüğü Nagoya kentinde hayata gözlerini yumdu. Akasaki ve meslektaşlarının geliştirdiği LED teknolojisi, LED ışıklandırmada devrim niteliğindeydi.

Kagoşima doğumlu olan Isamu Akasaki, 1952 yılında Kyoto Üniversitesi’nden mezun oldu. Nobel ödüllü bilim insanı, bugün Panasonic ismiyle tanıdığımız, o dönemlerde Matsushita Electric Industrial ismini taşıyan şirkette çalıştı. 1981 yılında Nagoya Üniversitesi’nde profesörlük unvanı elde etti. Akasaki, 1987 – 1990 yılları arasında Japonya Bilim ve Teknoloji Ajansı tarafından desteklenen “GaN tabanlı mavi ışık yayan diyotun araştırma ve geliştirilmesi” projesinin liderliğini üstlendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.