Kütüphaneye Adanmış Yaşam: Maksut Bayazıt’ın 15 Binin Üstündeki Demirbaş Kitap Aşkı
Kütüphaneye adanmış yaşamı, Maksut Bayazıt’ın 15 binin üzerindeki demirbaş kitap aşkını keşfedin; tutku dolu bir külliyat yolculuğu.
Kocaeli’da yaşayan Maksut Bayazıt, 59 yıl önce aldığı ilk dergiden doğan merakını yıllar içinde büyüttü ve evinin bir köşesini yaklaşık 15 bin eserden oluşan bir kütüphaneye dönüştürdü. Öğretici yayınlara duyduğu ilgiyle başlayan bu yolculuk, 4 çocuğu ve 9 torunu olan 74 yaşında bir endişe ve sevgiyle sürüyor. Başiskele’deki evinin odalarından birini 2004 yılında kütüphaneye çeviren Bayazıt, zamanla bu koleksiyonu genişleterek hayalini gerçeğe dönüştürdü.
Güne kahvaltıdan önce başlayarak günün yaklaşık 3-4 saatini okumaya ayıran Bayazıt, kütüphanesinde dinlenmek için yatağı da bulunduruyor. Kitaplar ona hem dinlenme hem de öğrenme kaynağı oluyor; bu nedenle evine gelen çocuklara da kitap vererek onları okumaya teşvik ediyor.
AA muhabirine konuşan Bayazıt, okumaya olan tutkusu küçük yaşlarda başlamış. 1967 yılında aldığı Bilim ve Teknik Dergisi’nin ilk sayısını hâlâ saklıyor ve o dönemde aylık 17 dergiye abonelik yaptığını belirtiyor. 17 Ağustos depreminde kitaplığı yıkılan tecrübeli kütüphaneci, zaruri adımlarla tekrar ayağa kalktı ve kitap sevgisini daha da pekiştirdi. 2013 yılından bu yana kitap fuarlarının vazgeçilmez yüzü haline gelen Bayazıt, her sabah eline bir kitap alıp kahvaltıdan önce birkaç sayfa okumayı adet edinmiş durumdadır.
Emekli aylığının büyük bir kısmını kitaplara yatırdığını söyleyen Bayazıt, kütüphanesini daha da büyütmek istiyor. “Geleni boş çevirmem” özdeyişiyle hareket eden kütüphanecinin yatağı, kitap okurken beyin yorgunluğunu hafifletmek için kullanılıyor ve bu yüzden kaldırmayı düşünmüyor. Torunlarının kütüphaneden çıkmak istememesi, bu alanda paylaşımların ve düzenin önemini bir kez daha gösteriyor. Çocukların arkadaşları da gelip kitaplardan faydalanıyor; Bayazıt her çocuğa mutlaka bir kitap vermeyi ihmal etmiyor.
Kitap okumayı herkesle paylaşan Bayazıt, edindiği bilgi birikimini çevresine aktararak pek çok kişinin sorularına cevap oluyor. Son 5 yılda koleksiyonundaki kitapların yoğunluğu nedeniyle okuduğu kitapların oranı yüzde 80’e düşse de, çoğu eser hâlâ temel kaynaklar arasında. “Bir kitap okumak vardır; bir de kitabı gerçekten okumak vardır” sözünü hatırlatarak, insanlara kitap okumalarını öğütlüyor.
Kaynaklar: AA – Kadir Yıldız; Haberler.com