DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Kütahya’da Berber Ali İnce’nin Ahşap Gemi Maketleri Sanatı

Kütahya’da Berber Ali İnce’nin eşsiz ahşap gemi maketleri sanatı, geleneksel el sanatlarıyla modern estetiği buluşturuyor.

15.04.2025
A+
A-

Kütahya’nın Berberi Ali İnce’nin Ahşap Gemi Maketleri Sanatı

Kütahya’da, berberlik mesleğini yürütmenin yanı sıra, iş yerinde kurduğu atölyede ahşap malzemelerle çocukluğundan beri ilgi duyduğu gemilerin maketlerini yapan Ali İnce, hem mesleğini icra ediyor hem de sanatsal bir tutkuya sahip. Bahçelievler Mahallesi’nde, dedelerinden devraldığı berberlik mesleğini ağabeyi ile birlikte üçüncü kuşak olarak sürdüren 38 yaşındaki İnce, 16 yıl önce başladığı bu eşsiz sanatı geliştirmeye devam ediyor.

İnce, çocukluğundan beri ahşap sanatına olan tutkusunun altında yatan nedenleri şöyle açıklıyor: “Ev maketleri yapmaya çocuk yaşlarda başladım, ancak bu tutkum 20’li yaşlarımda gemi maketleri yapmaya yöneldi. Kütahya’da deniz olmaması nedeniyle gemileri göremediğim için, televizyonlarda gördüğüm denizlerdeki gemilere büyük bir hayranlık duydum. Bu ilgi beni ahşap gemi maketleri yapmaya yönlendirdi.”

Gemi fotoğraflarına bakarak detaylı bir şekilde maketlerini oluşturan İnce, yapım aşamasının genellikle 3 ile 10 gün arasında değiştiğini belirtiyor. “Bugüne kadar yaklaşık 5 bin gemi maketi yaptım,” diyen İnce, bu eserleri berber dükkanında sergileyerek gelen müşterilerden büyük ilgi gördüğünü vurguluyor. “Zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorum. Maket yapmak zihinsel yorgunluğumu alıyor. Yaptığım eserlerin beğenilmesi beni motive ediyor,” diye ekliyor.

Ahşaptan gemi maketi yapmanın dikkat ve özen gerektiren bir sanat olduğunu dile getiren İnce, özellikle büyük maketlerin yapımının daha kolay olduğunu, küçük maketlerin ise ince işçilik gerektirdiğinden daha zor olduğunu ifade ediyor.

İnce, gemi maketlerini internet üzerinden satışa sunduğunu ve Türkiye’nin birçok şehrine gönderim gerçekleştirdiğini belirtiyor. “Buradan alıp yurt dışına götürenler de oldu. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nden büyük bir ilgi var. Özel sipariş üzerine Artvin takası yaptım. Fuarlarda, yaptığım gemi maketleri sergilendi ve inşallah bu eserlerden oluşan kişisel bir sergi açmayı hedefliyorum,” diyor.

Son olarak, Ali İnce, Türkiye’de üretilen savaş gemilerinin de maketlerini yapmayı amaçladığını belirterek, bu alandaki tutkusunun devam edeceğini vurguluyor.

Kaynak: AA / Muharrem Cin – Kültür Sanat Yerel Haberler

Kaynak: Haberler.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.