DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Kurkumin ve Piperinin Nörolojik Hastalıklardaki Potansiyeli

Kurkumin ve piperinin nörolojik hastalıklardaki potansiyelini keşfedin. Bu güçlü bileşenlerin beyin sağlığı üzerindeki etkileri, tedavi yöntemlerindeki yenilikler ve hastalıkların önlenmesindeki rolü hakkında bilgi edinin.

19.08.2024
A+
A-

Hafıza Merkezi Diyetisyeni Beyza Tağraf’ın Açıklamaları

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Hafıza Merkezi’nin diyetisyeni Beyza Tağraf, zencefil kökünden elde edilen kurkumin ile karabiberde bulunan piperinin nörolojik hastalıklarla ilişkisini derinlemesine açıkladı. Tağraf, “Son yıllarda gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar, kurkumin ve piperinin, nörodejeneratif hastalıklar olarak adlandırılan ve insan beynindeki nöronları etkileyen bir dizi rahatsızlığın tedavisinde umut vadeden doğal bileşikler olabileceğini ortaya koyuyor” dedi.

Diyetisyen Tağraf, kurkuminin özellikle Alzheimer hastalığında beta-amiloid plak birikimini azalttığını ve bu sayede sinir hücrelerini koruma potansiyeli taşıdığını vurguladı. Ayrıca piperinin, hem sinir hücrelerine fayda sağladığını hem de kurkuminin sindirimini kolaylaştırdığını belirtti.

Doğal Bileşiklerin Önemi

Kurkuminin zencefilden elde edilen bir polifenol olduğunu belirten Diyetisyen Tağraf, “Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, kurkumin ve piperinin, nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde umut vadeden doğal bileşikler olabileceğini göstermektedir. Kurkumin, antienflamatuar, antioksidan ve nöroprotektif özellikleri ile bilinmektedir. Özellikle Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarda, beyindeki beta-amiloid plakların birikimi ve nöronal inflamasyonun artması önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan son araştırmalar, kurkuminin bu süreçleri etkileyebileceğini incelemektedir. Kurkuminin antioksidan özellikleri sayesinde, beyindeki oksidatif stresi azaltarak sinir hücrelerini koruma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir” şeklinde konuştu.

Piperinin Faydaları

Piperinin, karabiberde doğal olarak bulunduğuna dikkat çeken Diyetisyen Tağraf, “Piperinin sinir hücrelerinde antienflamatuar etkiler gösterdiği ve nörodejeneratif süreçlerin ilerlemesini yavaşlatabileceği bilinmektedir. Piperin, nöronal inflamasyonu azalttığı için sinir hücrelerinin sağlığını koruma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, kurkuminin vücut tarafından emilmesi zor bir madde olduğu biliniyor. Ancak piperin varlığında kurkuminin emiliminin daha etkin bir hale geldiği kanıtlanmıştır. Bu nedenle, piperin ile birlikte tüketimi en etkili yöntem olarak öne çıkmaktadır” diye ekledi.

Uzman Desteğinin Önemi

Kurkumin ve piperinin birçok faydası olduğu gibi yan etkilerinden korunmak amacıyla uzman desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Diyetisyen Tağraf, “Her ne kadar önemli bulgular elde edilmiş olsa da kurkumin ve piperinin etkin dozları, uzun vadeli etkileri ve olası yan etkileri hakkında mutlaka uzman desteği şarttır. Sonuç olarak, kurkumin ve piperin gibi doğal bileşiklerin nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde potansiyel olarak yeni bir yaklaşım sunabileceği düşünülmektedir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.