DOLAR 32,3864
EURO 34,9916
ALTIN 2.323,86
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Kulak Zarı Delinmesi Nasıl Anlaşılır?

06.03.2021
A+
A-

Orta kulak enfeksiyonları, barotravma denilen basınç değişiklikleri, kulağa sokulan yabancı cisimler, kulak zarının delinmesine (patlaması) neden olabilir. Peki, kulak zarı delinmesi (patlaması) nasıl anlaşılır?

Kulak zarının patlaması, dış kulak yolu ile orta kulağı birbirinden ayıran bu ince zarın delik veya yırtık olmasıdır. Kulak zarı delinmesi, zonklama, batma ve yanma gibi farklı çeşitlerde kendisini gösteriyor. Aynı zamanda çınlama, işitme kaybı, dolgunluk hissi ve kulakta akıntı da kulak zarı delinmesinin belirtileri arasında yer alıyor.  

Kulak zarı, ani bir darbe veya patlama sonucu delinmişse, işitme kaybı fazla olabilir ve kulak çınlaması şikayetlere eklenebilir. Bu durumda işitme zamanla geri döner ve kulak çınlaması birkaç gün içerisinde azalır. 

Kulak zarı deliğine bağlı sürekli iltihap olması, ileri derecede işitme kaybına neden olabilir.  

KULAK ZARI DELİNMESİNİN SEBEPLERİ NELERDİR? 

Kulağa alınan darbe ve iltihap baş sebepler arasındadır. Şu durumlarda kulak zarı delinebilir; 

-Kulağa şiddetli tokat atılması 

-Kafatası kırığının belli türlerinde 

-Ani bir patlama sonrası 

-İğne , kibrit çöpü gibi cisimlerin kulak kanalı içerisine fazlaca sokulması 

-Aşırı sıcak veya asidik bir sıvının kulak kanalına kaçması 

-Orta kulak iltihapları ağrı , işitme kaybı ve kulak zarının delinmesine yol açabilirler. Kulaktan iltihaplı veya kanlı bir akıntı olabilir. Bu durum, kulak zarı deliği ile birlikte olan orta kulak zarı iltihabıdır. 

-Nadir durumlarda , kulağa yerleştirilen havalandırma tüplerinden sonra kulak zarında bir delik kalabilir. 

-Bazılarının iyileşmesi aylar sürse de , çoğu kulak zarı delikleri delindikten birkaç hafta sonra kendi kendilerine kapanırlar. İyileşmeleri esnasında kulak sudan ve darbeden korunmalıdır. Kendi kendine kapanmayan zar deliklerinde operasyona ihtiyaç duyulabilir. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.