DOLAR 32,4494
EURO 35,0400
ALTIN 2.324,05
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Bebeği biberon kullananlar dikkat!

Biberon veya emziklerine sürülen bal, şeker veya reçel gibi tatlılar süt dişlerinde çürümeye neden oluyor.

21.11.2017
A+
A-

Biberon veya emziklerine sürülen bal, şeker veya reçel gibi tatlılar süt dişlerinde çürümeye neden oluyor. Bu durum literatürde biberon çürüğü olarak adlandırılıyor. Bu veya farklı bir yolla oluşabilecek çürükleri önlemenin ise birkaç farklı yöntemi mevcut.

Her şeyden önce, iyi her alışkanlık gibi diş fırçalama alışkanlığının da çocukluk döneminde kazanılması gerektiğini ebeveynler unutmamalı. “Okul öncesi yaşlarda çocuğun diş fırçalama alışkanlığı kazanmasına önem verilmeli. Dişlerin görünen yüzeyi ile birlikte dişin arka kısmı, çiğneyici yüzey ve diş aralarının temizliği ise çürükten korunmayı sağlayan önemli etkenler. Bu nedenle okul çağına kadar anne-baba yardımı ve kontrolüne önem verilmeli” diyen Ağız ve Diş Sağlığı bölümü Msc Dt. Hilal Turan üç yaş öncesi ve sonrasında uygulanması gereken kurallar, biberon çürüğü ve çürük önleyici tıbbi yöntemleri açıkladı.

BİBERON ÇÜRÜĞÜ NEDİR?
Özellikle annelerin sıklıkla yaptığı hata emzik ya da biberonu şeker, bal, reçel gibi gıdalara batırarak çocuklara uyumadan önce vermeleridir. Çocuklar bu biberonla uyku boyunca kalır ve ağızda sürekli şeker varlığı süt dişlerinde çürüklere neden olur. Bu çürüklere ise literatürde biberon çürüğü deniyor.

ÇOCUĞUNUZUN AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI BAKIMINDA ÖNEMLİ NOKTALAR
Sabah kahvaltısı sonrasında ve gece uyumadan önce üçer dakikalık etkili bir fırçalama işlemi yeterlidir. Bununla birlikte çocuğun kullanacağı diş fırçasının büyüklüğü yaşı ve ağız büyüklüğüne göre dikkatle seçilmelidir. 3 yaşına kadar tıbben diş macunu kullanımı önerilmemektedir. Diş macunu kullanımına 3 yaş sonrası başlanmalı ve çocuklara özel diş macunu kullanılmalıdır.

ÇÜRÜKTEN KORUNMAK İÇİN TIBBİ YÖNTEMLER
Diş çürüklerinin genellikle azı ve küçük azı dişlerinin çiğneyici yüzlerinde bulunan “fissür” adı verilen oluklarda başladığını vurgulayan Msc Dt. Turan, sıvı bir dolgu olan fissür örtücü ile bu olukların üzeri kapatılıp o bölgeye mikrop, yemek artığı gibi maddelerin sızması engellenerek çürük başlangıcının %70 – %80 oranında önlediğini ifade etti.
Msc Dt. Turan çürüğü engellemenin başka bir yolunun da dişlere topikal (yüzeysel) flor uygulaması olduğunu belirtiyor. Diş çürüklerine karşı direncin artırılmasını amaçlayan bu yöntem belirli periyotlarda uygulandığında çürük oluşumunu engelliyor. Ancak, sıklık ve miktarın bireyin yaşına ve çürük oluşum riskine göre belirlenmesi önemli.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.