DOLAR 32,3910
EURO 34,7790
ALTIN 2.397,20
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalı?

23.06.2021
A+
A-

Kulak kiri nedir? Kulak kiri neden oluşur? Kulak kiri temizliği nasıl yapılır? Kulak temizliği nasıl yapılmalı? Kulak temizlemek alışkanlık yapar mı? Kulak temizliği hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar haberimizde…

Kulak kiri nedir? Kulak kiri neden oluşur? Kulak kiri temizliği nasıl yapılır? Kulak temizliği nasıl yapılmalı? Kulak temizlemek alışkanlık yapar mı? Kulak temizliği çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Kulak temizliğinde dikkat edilmesi gereken noktalar haberimizin detayında… 

Kulak kendini dış etkenlerden korumak için kendiliğinden ürettiği salıya kulak kiri denir. Birçok insanda görülebilen bu salgı pislik değil kulağın kendi içerisinden gelen dış etmenlere karşı savunma mekanızması da diyebileceğimiz bir salgı oluşumudur. 

Bütün insanlarda oluşabilen kulak kirini temizlerken dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. 

KULAK KİRİ NEDİR? 

Kulağın kendiliğinden oluşturduğu salgı olan kulak kiri, kulağın yapısından dolayı kuruduğu zaman kulak kepçesine atılır. Kulak kiri bazı durumlarda çok fazla bir şekilde yığılma gösterir. Kulağın bazen tamamen tıkanmasıyla kulak kiri, zararlı bir durum haline gelebilir. Kulak kirinin fazla bir şekilde görülüp kulağı tıkamaya başladığında kulakta ağrılar meydana gelebilir. Kulak kiri, kulak zarından uzak ve kulak yolunun dışarıya yakın kısmında oluşur. Kulak kirinin oluşmasındaki en büyük nedeni ise kulağın bilinçsiz bir şekilde temizlenmesidir. Kulağın içini kulak temizleme çubuğuyla temizlemek, dış bölümde oluşan kulak kirinin kulak zarına doğru itilmesine ve bu bölgede birikmesine yol açar. Bunun yanı sıra tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak, dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması kulak kirinin birikmesine ve dışarıya atılamamasına neden olur. Kulak salgısı, her zaman kulak yolunda bir miktar bulunur. Ancak bazı kişilerde denize, havuza ya da duşa girmek gibi eylemlerin sonucunda kulak kiri bir miktar şişer ve birikime yol açar.

Bu salgının tamamen ya da bir kısmının temizlenmesi kulak zarını olabilecek enfeksiyonlara karşı kısmi ya da tamamen savunmasız hale getirir. 

Serumen salgısı zaman geçtikçe kulağın içine girmeye çalışan partikülleri yakalayarak katı bir hale bürünür ve katılaşan salgı dışarıya atılır. Tozlu ortamlara çok maruz kalan bireylerin, kulak kiri miktarı fazladır.

KULAK KİRİ NEDEN OLUŞUR? 

Serumen salgısı mütemadiyen üretilerek kulak zarını enfeksiyonlardan korur. Zamanla havayı filtreleyerek görevini tamamlayan ve partiküllerle birleşerek katılaşan serumen salgısı da vücuttan uzaklaştırılır. 

KULAK KİRİNİN OLUŞMA SEBEPLERİ

– Tozlu ortamlara fazlasıyla maruz kalmak.

– Denize, havuza girince ya da banyo yapmanın etkisiyle kulak kirinin yumuşayıp şişmesi.

– Kulaklık, işitme aletleri, tıkaç gibi ekipmanların kullanılması.

– Kulağın sürekli olarak sert cisimlerle temizleniyor olması.

– Kişinin kulağındaki yapısal darlık sıkıntısı nedeniyle kulak kirinin dışarıya atılamaması.

KULAK KİRİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Vadesini tamamlayan serumen salgısının, çeşitli nedenlerle kulak içinde birikip dışarıya atılamaması bazı belirtilerle kendi gösterebilir:

– Kulakta meydana gelen ağrı.

– Kulakta hissedilen dolgunluk hissi.

– İşitmenin sekteye uğraması.

– Kulakta uğultu ya da çınlama duyulması.

– Kulağın kaşınması, tahriş olması.

– Kulaktan gelen koyu renkli akıntı ve koku.

– Kuru öksürük nöbetleri.

Bu gibi semptomlardan muzdaripseniz derhal Kulak-Burun-Boğaz Uzmanına başvurmanız önem arz etmektedir.

KULAK TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI?

– Genellikle evlerde kulak temizliği için sıklıkla tercih edilen kulak çubuğu, kulak içini temizlemek için değil, kulak kepçesindeki kıvrımların temizlenmesi için tercih edilmesi önem arz eder. Çünkü kullanılan çubuk buşonun kulak zarına kadar itilmesi ve devamında kulağın tıkanmasına neden olabilir. 

– Ayrıca bu işlemi yaparken kulak içinden temizlenen serumen salgısından ötürü kulak enfeksiyon riskine açık hale gelecektir. Bu yüzden evde yapılacak kulak temizleme girişimi, kulak kepçesini temizlemekten öteye gitmemelidir.

– Eğer bahsettiğimiz semptomlardan muzdaripseniz, bir Kulak-Burun-Boğaz uzmanına görünüp, onun gerekli gördüğü takdirde de kulaklarınızı temizletmeniz doğru bir yaklaşım olacaktır. 

– İlk olarak kulakta enfeksiyon olup olmadığına bakmak gerekir. Kulakta enfeksiyon mevcutken, temizlik yapılması zarın delinmesine bile neden olabilir.

– KBB uzmanı, kulak kirinin yumuşaması adına bir solüsyon kullanmayı tercih edebilir. Bu solüsyon yardımıyla kulağınızda yer alan buşonlar yumuşayacaklardır. 

– İlk yöntem olarak, solüsyon berrak bir renk alana kadar püskürtülüp yıkama işlemi tekrarlanabilir. 

– İkinci bir çözüm yolu olarak, solüsyonu sürüp yumuşamasının ardından küret ile kulak kirini nazik nazik temizleme yoluna gidebilir. 

– Ya da hekiminiz solüsyonu sürdükten sonra aspiratör yardımıyla buşonu vakumlayabilir.

KULAK KİRİ KENDİ KENDİNİ TEMİZLEYEBİLİR Mİ? 

Partikülleri engelleyen serumen salgısı, onlarla birleşerek buşonu oluşturur. Buşon ise işlevini yitirdiği zaman kulak kepçesine atılır ve böylece döngü devam eder. Kulak yapısının kendine has bir temizleme yapısı vardır. Fakat bazı dış etkenler (denize girmek, banyo yapmak, toza kire maruz kalmak) ile buşon sertliğini kaybedip kulağın içinde şişip yer kaplayabilir. Bu da kulağınızın tıkanması ve yukarıda bahsettiğimiz belirtilerin yaşanmasına sebebiyet verebilir. Bu gibi durumlarda hekimin müdahil olması gereklidir.

KULAK TEMİZLEMEK ALIŞKANLIK YAPAR MI?

Halk arasında kulak temizliğinin alışkanlık yarattığı söylenmektedir. Fakat sanılanın aksine kulağın temizlendikçe daha fazla buşon üretmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Kulağın tıkanma nedenleri arasında daha çok çevresel ve doğuştan gelen faktörler rol oynar.

Siz bulunduğunuz ortam gereği tozlu havaya maruz kalıyorsanız ve bu sebeple kulağınız tıkanıp temizletme ihtiyacı doğuyorsa ya da sizin kulağınızın yapısı gereği oluşan kiri dışarı atamıyorsanız bunun nedeni kulağın temizlenmesinin meydana getirdiği alışkanlık değildir.

KULAK TEMİZLİĞİ NASIL OLMALI?

– Kulağın dış kısmını havlu veya peçetelerle silerek temizlemek mümkündür. 

– Kulak pamuğu gibi cisimler kullanmak yanlış bir temizleme yöntemidir. 

– Kimi zaman çok sık kir üretimi ve kulak tembelliğine bağlı kirin atılamaması olabilir. 

– Cilt yapısına bağlı olarak bu durum çok daha fazla ortaya çıkabilir. 

– Bu durumda 2-6 ay aralıklarla kulak kirinin temizlenmesi gerekir. 

– Bazı sakıncalarından dolayı kulak yıkama artık yok. 

– Genellikle kullanılan yöntem vakum cihazlarıyla yapılan temizlemedir. 

– Mikroskop veya otoskop yardımıyla yapılır. Ağrılı bir işlem değildir.

– Vakumla yapılan işlemlerde kullanılan yönteme bağlı kir birikmesi tekrar ortaya çıkmaz. 

– Ancak kulakta bir sefer kir birikimi olduğunda temizleme yönteminden bağımsız olarak kir birikmeleri ilerleyen dönemlerde tekrarlanmalıdır.

– Hiçbir ilaç kir üretiminin önüne geçemez. 

– Üretilen salgılar vücut için gerekli fizyolojik akıntılardır. Bazı damlalar kir birikimi oluştuktan sonra kirlerin rahat çıkarılması maksatlı önerilebilir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.