DOLAR 32,5998
EURO 34,8050
ALTIN 2.488,52
BIST 9.464,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

10 Ölümden 7’si Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar

16.12.2020
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü ‘2019 Küresel Sağlık Tahminleri’ raporunu yayınladı.

2020 yılında 1,5 milyondan fazla kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan Kovid-19 salgını, raporda yer almadı. Koronavirüsün, Dünya Sağlık Örgütü’nün önümüzdeki yıl yayınlayacağı raporda dünyadaki ölümlerde ilk 10’a gireceği düşünülüyor.

KALP HASTALIĞI EN ÖNDE ÖLÜM NEDENİ

Kovid-19’dan önceki yılları içeren rapora göre, kalp hastalığı son 20 yıldır küresel düzeyde önde gelen ölüm sebebi. Diyabet ve demans da ilk 10 ölüm sebebi arasında yer alıyor.

Kalp hastalığından ölen kişilerin sayısı 2000 yılından bu yana 2 milyondan fazla artarak 2019’da yaklaşık 9 milyona yükseldi. Kalp hastalığı şu anda dünyadaki ölüm sebeplerinin yüzde 16’sını kapsıyor.

2019 yılında dünya çapında 55,4 milyon kişinin yaşamını yitirdiği kaydedilmişti.

ALZHEMIER VE DEMANS

Alzheimer ve demans da dünyada ilk 10 ölüm sebebi arasındadır. Bu hastalıkların neden olduğu ölümler Amerika ve Avrupa’da 3. Sırada yer alıyor. Alzheimer ve demanstan en fazla kadınlar etkileniyor. Tüm dünyada bu türlerin neden olduğu ölümlerin yüzde 65’ini kadınlar oluşturdu.

DOĞU AKDENİZ’DE DİYABET, 2 KATTAN FAZLA ARTTI

Diyabetten ölen kişilerin sayısı 2000-2019 yılları arasında küresel olarak yüzde 70 artarken, erkekler arasında bu oran yüzde 80’dir. Doğu Akdeniz’de, diyabetten ölen kişi sayısı iki kattan fazla artarak tüm DSÖ bölgelerinin en büyük artış yüzdesine sahip oldu.

Kovid-19 salgını öncesinde, bulaşıcı hastalıkların neden olduğu ölümlerde küresel bir düşüş gözlendi fakat düşük ve orta gelire sahip olan ülkelerde hala çok ciddi bir sağlık sorunu.

Zatürre ve diğer alt solunum yolu enfeksiyonları en ölümcül bulaşıcı hastalık grubunu oluştururken, dünyada dördüncü ölüm nedeni olarak sıraya girdi.

Test ve tedavi yöntemlerinin gelişmesiyle, HIV/AIDS, 2000’de 8. önde gelen ölüm sebebiyken 2019’da 19. sıraya düştü. Afrika’da ise dördüncü sırada yer alıyor.

Raporda yer alan bilgiye göre; kanser, diyabet, yaralanmalar ve kalp hastalığı gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar dünyada ilk 10 ölüm nedeninin 7’sini oluşturuyor.

‘BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ’

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, rapora ilişkin, ‘Bu yeni tahminler, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisini hızla artırmamız gerektiğine dair başka bir hatırlatmadır’ dedi.

DSÖ’den Haziran ayında yapılan açıklamada, koronavirüs salgınının, kanser, kalp-damar ve diyabet gibi dünyada yıllık ölümlerin yüzde 71’ini oluşturan bulaşıcı olmayan rahatsızlıkların engellenmesi ve tedavi edilmesine ciddi anlamda engel olduğu bildirilmişti.

İLİşKİLİ HABERLER Bakan Koca SMA Hastalığıyla İlgili İddiaların Asılsız Olduğunu Söyledi

Bakan Koca SMA Hastalığıyla İlgili İddiaların Asılsız Olduğunu Söyledi

Kuzey Kore'de Hastalığa Yakalananlar İnfaz Ediliyor

Kuzey Kore’de Hastalığa Yakalananlar İnfaz Ediliyor

Gizemli Hastalık 300 Kişiyi Hastanelik Etti

Gizemli Hastalık 300 Kişiyi Hastanelik Etti

Gizemlik Hastalık Korkutuyor!

Gizemlik Hastalık Korkutuyor!

İLİşKİLİ GALERİLER Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Bir Çok Hastalığa İyi Gelen Mucizevi Meyve

Bir Çok Hastalığa İyi Gelen Mucizevi Meyve

Mustafa Sandal'dan Dikkat Çeken Koronavirüs Yorumu

Mustafa Sandal’dan Dikkat Çeken Koronavirüs Yorumu

Her Evde Olması Gereken Hastalık Önleyici Çiçekler

Her Evde Olması Gereken Hastalık Önleyici Çiçekler

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.