DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Kulak Çınlaması

17.08.2020
A+
A-

Kulak çınlaması kişi tarafından çoğu zaman uğultu, rüzgâr sesi, gök gürültüsü gibi şekillerle adlandırıla bilmektedir. Kulak işitmesinde sık karşılaşılan durumlardan biridir. Sürekli olarak kulak çınlaması kişide ileri zamanlarda ruhsal problemlere yol açtığı gibi aynı zamanda kişinin hayatını da olumsuz etkileyebilmektedir. Kulak çınlamasında ağrı artması veya sürekli olması durumunda doktor kontrolünde giderilmektedir.

KULAK ÇINLAMASI SEBEPLERİ

Kulak çınlaması, her kişide oluşabilen bir durumdur. Kısa süreliğine gerçekleşen kulak çınlaması yaygın ve normal bir durumdur. Ancak sürekli kulak çınlaması ya da patolojik çınlama gibi durumlarda kişide işitme kaybına kadar gidebilmektedir. Yalnızca kişinin duyduğu sesler tarafından oluşan kulak çınlamasının bazı nedenleri vardır. Bunlardan bir tanesi kulakta oluşan dışarıdan kaynaklanan kulak kiridir. Kulak çınlamasına biriken fazla kir sebebiyle neden olmaktadır. Ancak bununla birlikte kişinin çok fazla yüksek sesle kalması, kulak içerisine yabancı cisim sokması, kulak zarında oluşan delinme, orta kulakta oluşan sıvı birikmesi yine orta kulakta oluşan iltihap, orta kulakta bulunan eklemlerde sertleşme ve iç kulaktaki hücrelerin dışarıdan veya içeriden kaynaklanan bir durum sonucunda zarar görmesi gibi nedenleri olmaktadır. Kulak çınlamasının birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlar kulakta kısa süreli veya uzun süreli olarak çınlamaya sebep olabilir. Şeker hastalığı kişinin yanlış ilaç kullanması, boyun bölgesinde ve bölgesinde yaşanan çeşitli travmalar gibi nedenler de söylenebilir. Kulak çınlaması içeriden ve dışarıdan aldığı uyarıcılarla tıkanma kaynaklanabilir.

KULAK ÇINLAMASI NASIL GEÇER

Kulak çınlaması nasıl geçer, kulak çınlamasının şiddetine göre çeşitli tedaviler uygulanır. Kulak çınlaması çoğunlukla yüksek sesli müzik, tuzlu yiyecekler, kola, sigara, kahve gibi durumlar da oluşmaktadır. Kulak çınlaması oluşumuna göre tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Kulak kiri ile oluşan diğer bir ismi ile buscon ya da kulak içerisine dışarıdan gelen yabancı bir cismin sokulmasıyla oluşan kulak çınlaması için, farklı bir tedavi kullanılır. Ancak içeriden kaynaklanan bir hastalık sebebiyle kulak çınlıyorsa ilaç tedavisi uygulanır. Doktor kontrolünde gerçekleşen tedavi kişinin çınlama durumuna göre değişebilir. Kulak çınlaması kişinin gürültülü ortamlarda durmaması ya da düzenli olarak kulak temizliği yaptırması gibi durumlarda önlenebilir. Kulak zarında oluşan bir delinme ile gerçekleşen bir kulak çınlaması varsa doktor tedavisi ile geçebilir. İşitme kaybına sebep olacak bir çınlama, kulağın işitme cihazıyla tedavisi tavsiye edilmektedir. Kulak çınlaması gün içerisinde herkes de oluşan bir durumdur, ancak çoğu kişi tarafından basit olarak görülen   bu durum, kafatasında tümör oluşumuna, çeşitli damar hastalıklarına, çeşitli dolaşım bozuklukları gibi ciddi hastalıklara sebep olarak ortaya çıkabilmektedir.  Her 2-3 aya bir kulak temizliği uzamanlar tarafından yapılmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.