DOLAR 32,5888
EURO 34,8254
ALTIN 2.495,83
BIST 9.452,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Küçük Sıcaklık Artışlarının Bile Orman Yangınlarını Korkunç Derecede Arttırdığı Keşfedildi

14.03.2021
A+
A-

Günlük hayatımızda sıcaklığın 1,5 derece artmasıyla 2 derece artması arasında çok bir fark hissetmiyor olsak da bu yarım derecelik fark bile söz konusu küresel ısınma olduğunda ciddi sorunlara neden olabiliyor. Yakın zamanda yapılan uluslararası bir araştırma da bu durumu ortaya koydu.

10 Mart 2021’de sonuçları açıklanan araştırmaya göre yarım derecelik küresel sıcaklık artışı bile orman yangınlarını çok ciddi şekilde etkiliyor. Özellikle de insan yaşamı bulunmayan bölgeler, yaşanan sıcaklık artışından etkileniyor.

Yarım derece sıcaklık artışı bile dikkat çekiyor

orman yangını

ABD’de Utah Eyalet Üniversitesi’nden Matthew LaPlante’nin de yazarları arasında bulunduğu makale, 3 Mart’ta Environmental Research Letters’da yayımlandı. Makalede, HADAW (Yarım derece ek küresel ısınma) adı verilen bir olgunun yangın durumuna olan etkisi incelendi. 

Araştırmanın sonuçlarına baktığımızda özellikle Akdeniz, Amazon Yağmur Ormanları ve Afrika Savanası için küresel sıcaklık artışının yangın riskini çok daha fazla arttırdığını görüyoruz. Ayrıca daha yüksek sıcaklık, herhangi bir yangının büyüme oranını ve süresini de ciddi şekilde etkiliyor.

Çalışmayı yapan bilim insanları ayrıca Avustralya ve Endonezya gibi bölgelerde yangınların zirve noktaya ulaşabileceği uyarısında da bulunuyor. 2020’nin başlarında Avustralya’yı saran yangınlar uzun süre dünyanın gündemi olmuştu. 

Küresel ısınmayı durdurmak gerekiyor

orman yangını

Yangın kontrolü anlamında baktığımızda da küresel ısınmanın ne kadar büyük bir risk olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. Araştırmacılara göre küresel ısınmayı sıcaklığı yarım derece daha aşağıda tutabilmek hem çok sayıda hayatın kurtulmasına hem de milyarlarca doların korunmasına yardımcı olacaktır.

Dünya çapında karbon salınımını azaltmak ve küresel ısınmayı durdurmak için çalışmalar devam ediyor. Küresel ısınmayı durduramazsak Dünya üzerindeki yaşam sona ermeyebilir ancak insanlığın devamı için söylemek çok mümkün değil.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.