DOLAR 32,5552
EURO 34,8986
ALTIN 2.437,26
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Kronik Hastalıklara Hangi Besinler İyi Geliyor?

28.03.2021
A+
A-

Kronik hastalıklar, dertlerine doğal besinlerle çare bulmaya çalışıyor. Peki kronik hastalara iyi gelen besinler var mı? Kronik hastalıklara hangi besinler iyi gelir?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, kronik hastalıklar hakkında konuştu. 

Birçok meyveye, çiçeğe ve sebzelere renklerini veren flavonoidler adı verilen bir bitki pigmenti grubuna ait olan kuersetinin diyette en bol bulunan antioksidanlardan biri olduğunu söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, vücuttaki kronik hastalıklarla bağlantılı olan serbest radikal hasarıyla savaşmasına yardımcı olmada önemli bir rol oynadığını belirtti. Doç. Dr. Savaşı, kuersetinin tıbbi kullanımları ile ilgili de bilgi verdi.

DOĞAL BİR ÜRÜN

Doç. Dr. Savaşçı, ‘Günümüzde kuersetin’in tıbbi kullanımı, antioksidan, antiinflamatuar, antiplatelet, antiapoptotik, nefro, gastro, anjiyo, kardiyo ve kondroprotektif özellikleriyle birliktedir. Tıbbi amaçlı kullanımında gelinen son nokta çağımızın en ölümcül hastalığı olup ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinin tedavisinde etkinliğinin araştırılması olmuştur. Bu konuda birçok ülkede yüzlerce deneysel araştırma yapılmış bilim insanları bunları makale ve derleme şeklinde insanlığa hizmet etmek için yayınlamışlardır. Biancatelli ve arkadaşları hem yüksek riskli popülasyonlarda profilakside hem de Kovid-19 tedavisinde etkili şekilde kullanılan antiviral bir ilaç olan Remdesivir veya konvalesan plazma gibi farmakolojik ajanlara yardımcı olarak C vitamini ve kuersetin kullanımına ilişkin mevcut kanıtlar sunmuşlar. Quercetin gibi güvenli bir biyolojik molekülün, küresel sağlık pandemisinde kullanım için öncelik verilmesi gereken biyolojik molekül olduğunu vurgulamışlar’ dedi. 

Doç. Dr. Savaşı, sözlerini şöyle sonlandırdı; ‘Abian ve arkadaşları 150 kimyasal bileşikten oluşan bir ilaç kütüphanesini tarayarak, doğal bir ürün olan kuersetinin, SARS-CoV-2 virüsünün bir enzimi olan 3CLpro’nun (koronavirüsler arasında yüksek oranda korunan ana proteaz enzimi) makul derecede güçlü bir inhibitörü olarak tanımlamışlardır. Kuersetinin, Kovid-19 terapötik tedavisi için optimizasyon ve geliştirme ile iyi bir aday olarak düşünülebileceğini belirtmişlerdir. Liu ve arkadaşları Anjiyotensin dönüştürücü enzim- 2 (ACE 2),KOVİD-19 hastalığında insan hücresine giriş reseptörüdür. Bu protein bilindiği üzere mevcut aşıların çoğunun hedeflediği virüsün S proteini ile bağlandığı protein, yani enfeksiyonun başlamasının ve virüs bulaşmasının en kritik basamağıdır. Bu deneysel çalışmada, çeşitli polifenollerin rekombinant insan ACE- 2 aktivitesini inhibe edip etmediğini belirleme amaçlanmış. Kuersetin, test edilen polifenoller arasında en güçlü ACE-2 inhibitörü olarak bulunmuş, fizyolojik konsantrasyonlarda ACE-2 aktivitesini inhibe ettiği gösterilmiştir. Derosa’nın derleme makaledesinde ise, kuersetininin SARS‐CoV‐2 virüsünün çoğalmasını durduğunu, bunun 18 aday arasında en iyi beşinci bileşik olduğunu gösteren sonuçları vurgulamıştır.’

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.