DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Kovid-19 Gidiyor Etkiler Kalıyor

06.10.2020
A+
A-

Neredeyse 35 milyon kişinin yakalandığı, iş hayatından sosyal hayata kadar birçok olumsuz etkiye neden olan Kovid-19 salgını dünya genelinde ve 1 milyonun üzerinde can aldı. Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Kovid-19 atlatan kişilerde bazı etkilerin ilerleyen zaman diliminde de devam ettiğini açıkladı.

Hastalık geçtikten sonra devam eden etkilerin başında ise, halsizlik ve yorgunluk, bunun yanı sıra konsantrasyon eksikliği ve dikkat dağınıklığı yer alıyor. Hastalık sonrası konsantrasyon eksikliğinin devam ettiğini hisseden kişilerin bir süre araç kullanımından uzak durmalarını öneren Prof. Dr. Oğuztürk, dikkat toplamak gereken işlerde çalışan kişilerin de bu konuda daha dikkatli davranması gerektiğini ifade etti.

Kovid-19 enfeksiyonunu geçirip sağlığına kavuşan kişilerde bazı etkilerin hastalık sonrası da devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, ‘Klinik deneyimlerimize bakacak olursak, maalesef Kovid-19’dan kurtulduktan sonra eski yaşama belli bir süre tam olarak dönmeme söz konusu. Bazı şikayet ve bulgular yaşanan süreçte devam ediyor. Bu anlamda hastanın Kovid-19 testi negatif çıkmış olsa dahi bazı parametrelerin devam ettiğini görmekteyiz.’ ifadelerini kullandı. Ayrıca hastalık sonrası devam etkilerden bahseden Oğuztürk ‘Bunların içerisinde en sık gördüğümüz yorgunluk ve halsizlik. Cidden bu yüksek bir oranla karşımıza çıkıyor. Bunun dışında tat alma kaybı negatif çıksa bile belli bir süre devam edebiliyor. Nefes alma ve solunum sıkıntısı belli bir süre devam edebiliyor. Bunlara ek olarak üzerinde vurgu yapılması gereken önemli bir sorun da şu, konsantrasyon güçlüğü ve eksikliği. Bu önemli bir sorun bazı hastalarımızda bunu ciddi anlamda gördük. Bu anlamda Kovid-19 hastalığını geçiren kişilerin meslek grubu olarak dikkat gerektiren herhangi bir iş yaparken bu konuda dikkatli olmaları gerekiyor. Örnek vermek gerekirse diyelim ki siz araç kullanıyorsunuz, o araç kullandığınız sürenin uzaması, sizin konsantrasyon sıkıntısından dolayı ciddi bir kaza geçirmenize neden olabilir. Ya da bir fabrikada ince işçilik gerektiren bir iş kolundaysanız o anlamda hem işinize hem de size sıkıntı vermeye sebep olabilir bu konsantrasyon eksikliği’ açıklamasını yaptı.

BAĞIŞ ÖNEMLİ

Kovid-19 enfeksiyonunun Türkiye’de görüldüğü ilk günlerden kısa bir zaman sonra Türk Kızılay ve İnönü Üniversitesi gibi bazı üniversitelerde ‘İmmün Plazma Tedavisi’ çalışmalarına başlandığını hatırlatan Prof. Dr. Oğuztürk, ‘İmmün plazma bağışçılarından alınan bu ürünlerin Kovid-19 hastalığı tedavisinde başarılı olduğu bizzat görüldü. Bu anlamda bizim bazı kriterlere uyan kişilerden bu hastalığın tedavisine katkı sağlama adına bağış yapmalarının önemine vurgu yapmadan da geçmek istemiyorum.’ ifadelerini kullanarak, 18-60 yaş aralığındaki tercihen erkek ya da gebe kalmamış kadınlardan, hastalığı atlattıktan bağış alınabildiğini aktardı. Hastalığı atlatan kişilerin test sonuçları 24 saat arayla negatif çıkıyorsa bağışçı olmaları mümkün. Prof. Dr. Oğuztürk ‘Yaşam ile ölüm arasındaki o çizgide Kovid-19 hastalığından dolayı yaşamını yitirme riskine karşı bu kişilere el uzatma adına bundan daha kutsal bir görev şu anda akıllara gelmiyor. Bu anlamda bizim Kovid-19 hastalığını geçirmiş kişilerin hem toplumda duyarlılığı artırıp hem de bağış yapması gerekiyor. Düşünebiliyor musunuz 1 ay içerisinde 3 defa 10’ar gün arayla bu bağışı yapabilirsiniz. Böylece ölüm ile yaşam arasındaki o çizgide siz elinizi uzatarak kişinin bu tarafta kalmasını sağlayabilirsiniz. Kutsal bir iyilik’ ifadelerini kullanarak immün plazmanın önemini vurguladı.

İLİşKİLİ HABERLER  Prof. Dr. İlhami Çelik: İmmün Plazma Hastaları Çabuk İyileştiriyor

Prof. Dr. İlhami Çelik: İmmün Plazma Hastaları Çabuk İyileştiriyor

ABD'den Plazma Tedavisine Onay!

ABD’den Plazma Tedavisine Onay!

Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

Bu Belirtiler de Koronavirüsü İşaret Ediyor

Bu Belirtiler de Koronavirüsü İşaret Ediyor

İLİşKİLİ GALERİLER Halsizliğe İyi Gelen Besinler

Halsizliğe İyi Gelen Besinler

Halsizliği Yok Etmenin 5 Yolu

Halsizliği Yok Etmenin 5 Yolu

İnternet Altyapısı Koronavirüse Karşı Ne Durumda?

İnternet Altyapısı Koronavirüse Karşı Ne Durumda?

Türkiye'de Koronavirüs Son Durum

Türkiye’de Koronavirüs Son Durum

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.