DOLAR 32,3810
EURO 34,7768
ALTIN 2.398,79
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Koruyucu aile oranı 20 yılda 17 kat arttı

19.11.2022
A+
A-

Sabah Gazetesi’nden Rana Büyüktaş’ın haberine göre Türkiye’de Koruyucu Aile Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’yle oranları artırmayı amaçlayan bakanlık, 2022’de bu hizmet sayesinde 388 çocuğu sıcak aile yuvasına kavuşturdu.

Son 20 yılda 8 bin 793 çocuk, koruyucu aile hizmetinden yararlanarak yuvaya kavuşturuldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2022’de 388 çocuğu koruyucu aileyle buluşturdu. SABAH, aile odaklı “Koruyucu Ailelik Sistemi” modelinden yararlanmak isteyen aileler için adım adım evlat edinme yollarını sıraladı.

KORUYUCU AİLE OLMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELER?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup sürekli olarak Türkiye’de ikamet eden, 25-65 yaş aralığında bulunan, en az ilkokul mezunu, düzenli geliri bulunan ve evli, bekâr veya çocuklu, çocuksuz olan herkes koruyucu aile olabilir.

KORUYUCU AİLELİK İÇİN NERELERDEN BAŞVURU YAPILIYOR?

Aile, ikamet ettiği ildeki Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il müdürlüğüne dilekçe vererek veya e-devlet ve ebasvuru.aile.gov.tr adresinden başvuru formu doldurarak başvuru yapabilir.

BAŞVURUDA HANGİ BELGELER İSTENİYOR?

Koruyucu Aile Yönetmeliği kapsamında ailelerden çeşitli belgeler isteniyor. Bu belgeler, sağlık raporu, aile içinde çocukla beraber yaşayacak kişilerin adli sicil kaydı, öğenim belgesi, gelir belgesi ve koruyucu aile olacak kişilerin, çocuğa zarar verecek düzeyde fiziksel engeli, ruhsal rahatsızlığı ve hastalığının olmadığını gösteren doktor raporu.

ARAŞTIRMA SÜRECİNDE NELERE BAKILIYOR?

İstenen belgeler sağlandıktan sonra inceleniyor. İncelenen belgeler şartlara uyuyorsa çocuk ile koruyucu aile ilişkileri açısından önem taşıyan temel mesleki değerlendirmeler yapılıyor. Ailenin birlikte yaşadığı aile üyeleri, akraba ve sosyal çevre de önemseniyor. Başvuruyu değerlendirme sürecinde, çocuğun yüksek yararı gözetiliyor.

ÇOCUKLA TANIŞMA VE TAŞINMA SÜRECİ

Koruyucu aile sözleşmesi imzalanıncaya kadar çocuk ve ailenin birlikte zaman geçirmeleri sağlanıyor. Tanışma sürecinde belirlenen saatlik, günlük, iki haftalık ve toplamda iki ayı geçmeyecek süreyle koruyucu aile ve çocuk bir araya getiriliyor. Bu süreç, taşınmadan önce çocuk ve ailenin birbirini tanıması ve alışması için düzenleniyor.

KORUYUCU AİLEYE DEVLET BAKIM DESTEĞİ VERİYOR MU?

Sözleşmesi onaylanan aileye, ailenin talebine göre çocuğun yaşı, eğitimi ve özel durumları dikkate alınarak ihtiyaçlarının karşılanması için ödeme yapılıyor. Ücret, gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucunda elde edilen rakamın sırasıyla yüzde 50’si, yüzde 75’i, yüzde 80’i, yüzde 85’i ve yüzde 90’ı alınarak belirleniyor.

ÇOCUKLA YAŞANAN SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ

Çocuk, öz aile ile vakanın özelliklerine göre belirlenen aralıklarla düzenli olarak izleniyor. Bakanlık, duyguların paylaşılması ve izlemelerin sonucunda çocuğun yüksek yararı gözetilerek gerekli halde danışmanlık veriyor. Koruyucu aileye verilen çocuk her anlamda destekleniyor ve gelişimini olumsuz etkileyecek durumlara maruz kalması engelleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.