DOLAR 32,2160
EURO 34,7566
ALTIN 2.393,48
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C

Koltukta Sızmadan Önce Bu Haberi Okuyun: Daha İyi Bir Kalp Sağlığı İçin En Uygun ‘Uyku Saati’ Açıklandı

12.11.2021
A+
A-

European Heart Journal’da yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, yedi gün boyunca binlerce gönüllünün uyuma ve uyanma süreleri hakkında veri topladı. Araştırma vücudun doğal 24 saatlik ritminin, uyanıklık ya da uyku zamanlarının kalitesinin artırılmasında uyku saatinin de son derece önemli olduğunu ortaya koydu.

Çalışma, 22.00-23.00 saatlerinde uykuya dalmanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerini gösterdi. Çalışmayı yürüten ekip, uyku zamanını vücut saatimize uygun bir şekilde düzenlemenin kalp krizi ve felç riskinin azalmasıyla oldukça ilişkili olduğunu açıkladı.

Düzensiz uyku kalp sağlığını olumsuz etkiliyor

uyumak

Araştırma ekibi, katılımcıların bileğine takılan bir ivmeölçer ile uyku başlangıç zamanı ile kardiyovasküler (kalp ve kan damarları) hastalıkların arasındaki ilişkiyi inceledi. Yaş ve cinsiyet kontrollü 88.000 gönüllü üzerinde yapılan bu temel analiz, daha iyi bir kalp sağlığı için uykunun 22.00 ile 23.00 saatleri arasında başlaması gerektiğini gösterdi.

Araştırmacılar bir kişinin yaşı, kilosu, kolesterol seviyeleri gibi birçok faktörü göz önünde bulundurarak 6 yıl boyunca da kalp ve dolaşım sağlığı hakkında incelemeler yaptı. Yetişkinlerin 3 binden fazlasında kardiyovasküler hastalıklar gözlendi. Bu vakaların çoğu, ideal uyku zamanından daha geç ya da daha erken uyuyan kişilerdi.

Çalışmanın yazarlarından Dr. David Plans, “Çalışma kapsamında yapılan incelemelerle, erken veya geç yatma saatlerinin vücut saatini bozduğu, kalbe dayalı ve kardiyovasküler sağlık için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini gözlendi” dedi. Dr. Plans, en riskli uyku zamanının; potansiyel vücut saatinin sıfırlayan sabah ışığının görme olasılığının azalttığı gerekçesiyle gece yarısından sonra olduğunu açıkladı. Araştırmacılar yeterince uyumanın genel sağlığımızın yanı sıra kalp ve dolaşım sağlığımız için de oldukça önemli olduğunun ve yetişkinlerin geceleri yedi ile dokuz saat uyumasının gerekliliğinin altını çizdi.

Ancak bu çalışmanın yalnızca uyku ile sağlık arasındaki ilişkiyi gösterebileceğini, neden-sonuç göstermesinin pek de mümkün olmadığını hatırlamakta fayda var. Kalp sağlığını etkileyecek tek faktör uyku değil. Dengeli beslenmek, sağlıklı bir kiloyu korumak, düzenli egzersiz yapmak kalp sağlığı etkileyen başlıca faktörler arasında yer alır ve bir bütündür.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.