DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Koçer: Göçebe Yaşamların İnsan Haklarıyla Yürüyen Hikayesi ve Uluslararası Ödülleri

Koçer: Göçebe yaşamların insan Haklarıyla yürüyen hikayesi, uluslararası ödülleriyle insan hakları ve kültürel direnişi keşfedin.

19.12.2025
A+
A-

İzmir’de yaşayan film yapımcısı, yönetmen ve oyuncu Serhat Boylu (37), Hakkari, Şırnak, Bitlis, Van, Siirt ve Batman illerinin dağlarında yaşayan göçebe ailelerin yaşamlarını konu edinen kısa filmine odaklandı. Koçer adlı çalışma, 15’inci AB İnsan Hakları Kısa Film Yarışması’nda İnsan Hakları kategorisinde ikincilik ödülünü kazanmasını sağladı. Yönetmen olarak Boylu, Güneydoğu’da yaşayan toplulukların hikâyelerini ön plana çıkaran bu filmle büyük ilgi topladı. Koçer, yarışmanın finale kalan 20 yapıtından biri olarak, İnsan Hakları kategorisinde ödüle layık görüldü.

Diyarbakır kökenli olan Boylu, 20 yıldır İzmir’de yaşıyor ve sinema ile tiyatroya olan ilgisi yaklaşık 6 yıl önce başladı. Filmin çekim kararını, Hakkari ve çevresinde karşılaştığı insanlardan ilham alarak verdiğini söyledi. “Orada unutulmuş bir kültür var” diyerek, çadırlar içinde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan insanların hayatlarına odaklanmayı hedeflediğini anlattı. Onların yaşam biçimi, yıllardır atadan toruna aktarılıyor; göçebe bir yaşam sürüyorlar, yılda birkaç kez yer değiştiriyor ve eğitim ile iletişim olanakları sınırlı.

Boylu, çekimlerin Hakkari, Şırnak, Bitlis, Van, Siirt ve Batman illerinin dağlık bölgelerinde gerçekleştiğini belirtti. Yaklaşık altı ay süren proje süreci, yöre halkının konukseverliğiyle ilerledi. Dillerini bilmediği için tercümanlarla çalışan ekip, 14 kişilik bir kadroyla bölgeye gitti ve gece konaklayamadıkları için gün içinde şehir merkezlerinden dönüp sabah tekrar bölgeye dönmek zorunda kaldılar.

Koçer ile pek çok ulusal ve uluslararası festivale katılım sağlandı; film, 255 farklı gösterim ve 22 ödül kazandı. İlk ödülü 9’uncu Güzelordu Film Festivali’nde alan ekip, Avrupa Birliği İnsan Hakları Kısa Film Festivali’nden ikincilik ödülü elde etti ve Los Angeles, New York ile Hollywood kısa film festivallerinde de çeşitli dereceler elde etti.

Not: Haberin kaynağı Demirören Haber Ajansı (DHA) ve Haberler.com’dur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.