DOLAR 32,3407
EURO 34,8101
ALTIN 2.396,46
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Kıldan İnceyi Unutun: Bilim İnsanları, Fiziğin Sınırlarını Zorlayan Dünyanın En İnce Cihazını Üretti

05.07.2021
A+
A-

Teknoloji geliştikçe veri depolamanın ve saklamanın daha da önemli hale geldiğini biliyoruz. Teknolojinin bu gelişmesi bir yandan depolamaya olan ihtiyacı artırırken öte yandan depolama alanında kullanılan cihazların boyut olarak küçülmesini sağlıyor. Mesela zamanın diskleri, bugün yerini fındık tanesinden küçük kartlara bırakmış durumda.

Teknolojinin daha mobil cihazlarla daha verimli sonuçlar elde etmemizi sağladığını söyledik fakat haberimizin konusu olan cihazın burada çıtayı çok yukarılara taşıdığını belirtebiliriz. Elektrik bilgilerini depolamak için kullanılan bu cihaz, sadece 2 atom kalınlığında.

Tek özelliği boyutu değil:

Cihaz

Elektrik bilgilerini depolamak için geliştirilen bu cihaz sayesinde elektronik aletler, daha düşük güç tüketirken daha verimli çalışacak. Normalde bildiğimiz veya duyduğumuz nano depolama cihazları en az 100 atom kalınlığında karşımıza çıkıyor. Fakat bu cihaz sayesinde bu teknolojinin 2 atom kalınlığına kadar indirilebildiğini görmüş olduk.

Yapısı, tekrar eden altıgenler şeklinde düzenlenmiş bir atom kalınlığındaki nitrojen ve bor tabakalarından oluşan teknoloji hakkında araştırmacılar, bu teknolojiyi kullanacak olan pratik cihazların daha hızlı olacaklarını, daha az yer kaplayacaklarını ve daha az enerji tüketeceklerini belirtiyor.

Tel Aviv Üniversitesinden Dr. Moshe Ben Shalom, teknolojinin yapısını şu şekilde anlatıyor:

“Doğal üç boyutlu durumunda, bu malzeme birbirinin üzerine yerleştirilmiş çok sayıda katmandan oluşur ve her katman, komşusu olduğu diğer katmanlara göre 180 derece döndürülür (anti paralel konfigürasyon).”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.