DOLAR 32,2041
EURO 35,0865
ALTIN 2.472,04
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C

Kediler Nasıl Oluyor da Aşırı Dar ve Küçük Yerlerden Geçebiliyor?

08.11.2022
A+
A-

Kedilerin sıvı olup olmadığına dair sosyal medyada çok sayıda mizah yapılıyor. Peki birilerinin çıkıp bunu gerçekten araştırdığını, kedilerin sıvı olup olmadığını görmek için bir araştırma grubu ortaya koyduğunu biliyor muydunuz? Ig Nobel ödülü alan bu çalışma elbette ciddi olmaktan uzaktı. Zaten söz konusu ödül de tabir yerindeyse absürt çalışmalara veriliyordu. Yine de “duruma göre katı veya sıvı olabilirler” şeklinde sonuçlandığını kısaca belirtelim.

Biz bu çalışmadan ziyade, kedilerin söz konusu şaşırtıcı özelliğine göz atacağız. Bu esneklik nereden geliyor, nasıl oluyor da minicik deliklerden tüm bedenlerini geçirebiliyorlar?” gibi soruların cevaplarını veriyor olacağız.

İnsanların omurgasında sıralanmış 32 ile 34 kemik var. Kedilerde bu sayı kaç dersiniz?

Kedi

52. Şimdi “Bize göre minicik kalan hayvanın omurgasında nasıl bizdekinden çok kemik olabilir?” diye düşünebilirsiniz. Bu noktada aynı hayvanın, 206 kemiğimize karşılık 230 kemiği vücudunda bulundurduğunu söyleyelim.

Omurga

Daha da önemlisi, omurgada yer alan bu ekstra kemiklerin arasındaki elastik destekler, kedilere o ağzımızı açık bırakan esnekliği kazandırıyor.

Bu sayede baykuşlar gibi kafalarını 180 derece çeviremeseler de bedenlerinde bunu yapabiliyorlar

Bizde ise anca buraya kadar…

(Bunu kişisel algılayıp ötesine geçmeye çalışmayın)

Ama kedileri gözümüzde uzaylı yapan asıl sebep omurgalarının esnekliği değil

cc9686953baff9bb3f3e57d26d4c25e23dca27b1Allen Gathman

Bunun sebebi omuz yapıları. Bizim omuzlarımızda köprücük kemiklerimiz bulunur ve bunlar, kollarımızdaki diğer kemiklere bağlanır.

Kedilerde ise bu kısım, kemiklerle değil, kaslar yardımıyla vücudunun geri kalanına bağlanır. Yani omuzlarında bir kemik yapısı bulunmaz.

NOT: Tam da bu sebeple kedileri ön taraflarından kaldırmamak öneriliyor. Aksi hâlde bu kemikle sert şekilde temas etmek, ölümcül yaralanmalara sebep olabilir.

Bu yüzden de “kafam geçtiği sürece geçerim” mottosuyla yaşayabilirler

Kedi

Bu anı vurgulamak istedik (1:28)

Bu esneklik sayesinde koşmak istediklerinde adımlarını da en geniş seviyeye ulaştırabilirler

Kediler, hızlı reflekslerini de bu iskelet yapısının sunduğu avantajlara borçlular

Sonuç olarak omurga ve omuz yapılarının kedilere, dar yerlerden geçme imkânını verdiğini söyleyebiliriz.

Kaynaklar: Live Science, Catonsville Cat Clinic, VetCheck, CCMR, Washington State University

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.