DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

ABD donanması 3D baskı robotları yapıyor!

08.10.2018
A+
A-

3D baskı parçalarını denetlemek ve optimize etmek için yapay zeka kullanacak yeni nesil akıllı robotlar geliştiriliyor. ABD donanması deniz kuvvetleri araştırma ofisi (ONR), projenin 2 yıllık bütçesini 5.8 milyon dolar olarak belirledi.

Projenin temel amacı karmaşık 3D baskı parçalarının üretiminin nasıl optimize edileceğine dair bağımsız kararlar alabilen robotlar oluşturmak. Halihazırda 3D baskı teknolojileri yaygın bir şekilde kullanılmakta, yüksek düzey başarı için sürekli denetleme ve inceleme gerektirmekte. Bu nedenle ABD donanması iş yükünü azaltmak için 3d baskı robotlarını üretmek ve bu robotlara yapay zekayı entegre etmek istiyor.

Araştırmacılar, daha iyi 3D baskı robotları üretebilmek için yeni yazılımlar ve sensörler geliştiriyorlar. Projenin merkezinde doğrulanmış analiz ve 3D baskı robotik sistemlerine entegrasyonu yer almakta. Bir başka deyişle, 3 boyutlu yazıcılar, makine öğrenimi algoritmalarını kullanarak, kendi başlarına uygun ayarlamalar yapabilecekler. 3D baskı robotları birbirinden öğrenecekler ve kendilerini sürekli geliştirecekler, süreci optimize edecekler.

Hangi amaçla kullanılcak?

Lockheed Martin ‘den Zoch Loftus proje için şunları söyledi: “Proje sonunda robotlara güvenerek, kaliteli ve kullanışlı parçalar üretebilirsiniz. Sürdürebilirliği üzerine düşünürsek, bir tamircinin denizde gemi için veya çölde kamyon için yedek parça yazdırdığını düşünün. Bu 3D baskıyı bir sonraki aşamaya taşıyacaktır”.

Araştırma projesinde yüksek güçte lazer ışınları kullanan çok eksenli robotlar kullanılıyor. Deneylerde sıklıkla kullanılan malzemenin Titanyum alaşımı(ti-6aı-4v) olduğu da ortaya çıktı. Bu malzeme kullanımı ise 3d baskı teknolojisinin yakın zamanda askeri amaçlı olarak kullanılacağını gösteriyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.