DOLAR 32,3651
EURO 35,0159
ALTIN 2.325,89
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Kaza Sonucu Ölümleri Azaltacak İlaç Geliştirildi

07.10.2020
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tarafından açıklanan bilgiye göre, dünya genelinde her 24 saniyede 1 kişi yolda can veriyor. Her yıl 1 milyon 350 bin kişi trafik kazası nedeniyle hayatını kaybediyor. İngiliz ve Fransız bilim insanları tarafından kaza ve düşme gibi nedenlerle ağır yara alan kişilerin binlercesini kurtarabilecek bir ilaç geliştirildi. Geliştirilen bu ilaç kas içi enjeksiyon yöntemiyle uygulanıyor ve kanı pıhtılaştırarak aşırı kan kaybının önüne geçiyor. 

Bilim insanlarına göre, olay yerinde kanamayı durdurmaya destek olan bir ilaç enjekte edilerek binlerce kaza kurbanının hayatını kurtarmak mümkün.

Araştırmacılar, ilacın en çok düşük ve orta gelirli ülkelerde faydalı olabileceğini, genellikle ilk yardım ekibinde olanların intravenöz (damar içi) teknikler konusunda eğitim alma ihtimalinin düşük olduğunu aktardı. Düşük ve orta gelirli ülkelerde dünyadaki travma ölümlerinin yüzde 90’ından fazlası gerçekleşiyor ve bu yaklaşık yüzde 80’i hasta hastaneye varmadan önce meydana geliyor.

İLK MÜDAHALE EKİPLERİ TARAFINDAN UYGULANABİLİR

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’ndan epidemiyolog Ian Roberts, Times’a yaptığı açıklamada, ‘Kas içi traneksamik asit travma ölümüne karşı bir aşı gibidir. Acil bir traneksamik asit enjeksiyonu, ciddi yaralanmalardan sonra hayat kurtarıcıdır. Hastanelerin tedavi etmek için yeterince vakti olamıyor. İlk müdahale ekipleri veya sağlık görevlileri tarafından verilen hızlı bir kas içi enjeksiyon, hastanın ölümünü engelleyebilir’ cümlelerine yer verdi.

GECİKMELER POTANSİYELİ DÜŞÜRÜYOR

Diğer taraftan Profesör Roberts, bir hastanın traneksamik asit almada yaşadığı her 15 dakikalık gecikmenin ilacın hayat kurtarma potansiyelini yaklaşık yüzde 10 oranında düşürdüğünü aktardı. Ayrıca enjeksiyonun olumlu etkili edebilmesi için bir saatik sürenin aşılmaması gerektiği bilgisini paylaştı.

Bu çalışma doğrultusunda Londra merkezli hastanelere başvuru yapan 30 kanamalı travma hastası, Profesör Roberts ve meslektaşları tarafından tedavi edildi. Travma hastası olan hastaların her birine ilk traneksamik asit dozu intravenöz olarak uygulandı. Ancak ikincisi intramüsküler enjeksiyonla verildi. İlaç hastalara uygulandığında vücutlarındaki kan dolaşımına hızlı biçimde karıştığı ve tüm bu vakalarda 15 dakikadan kısa sürede gereken seviyenin elde edildiği açıklanırken, ilacın uygulanması sonrası sadece bir miktar kızarıklık ve şişlik ile karşılaşıldığı, başka yan etkisinin bulunmadığı belirtildi.

İLİşKİLİ HABERLER Tekirdağ'da Kaza Anı Kameraya Anbean Yansıdı

Tekirdağ’da Kaza Anı Kameraya Anbean Yansıdı

Esenyurt'ta Kediyi Kurtarmak İsterken Kaza Kurbanı Oldu

Esenyurt’ta Kediyi Kurtarmak İsterken Kaza Kurbanı Oldu

Sokak Köpeklerinden Kaçan Çocuk Kazada Hayatını Kaybetti

Sokak Köpeklerinden Kaçan Çocuk Kazada Hayatını Kaybetti

Kazada İkiye Ayrılan Yüzünü 10 Saatlik Ameliyatla Birleştirdiler

Kazada İkiye Ayrılan Yüzünü 10 Saatlik Ameliyatla Birleştirdiler

İLİşKİLİ GALERİLER DSÖ Açıkladı: 6 Aşının İnsan Testleri Başladı!

DSÖ Açıkladı: 6 Aşının İnsan Testleri Başladı!

DSÖ: Coronavirüs Uzun Bir Süre Bizimle Olacak

DSÖ: Coronavirüs Uzun Bir Süre Bizimle Olacak

DSÖ'den Afrika'da Coronavirüs Raporu

DSÖ’den Afrika’da Coronavirüs Raporu

DSÖ: Rekor Vaka, Coronavirüs Hala Ölümcül

DSÖ: Rekor Vaka, Coronavirüs Hala Ölümcül

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.