Narsistik Kişilik Özellikleri Araştırması
Narsistik kişilik özellikleri araştırması ile narsisizm kavramını derinlemesine inceleyin. Bu çalışma, narsisizmin belirtileri ve etkileri hakkında detaylı bilgi sunmaktadır.
Kişilik özellikleriyle ilgili yeni bir araştırmaya göre, narsist (özsever) insanlar yaşlandıkça daha cömert ve uzlaşmacı olurken, empati duyguları da gelişiyor. 37 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, narsistlerin anlamsız kibir duyguları azalsa da, tamamen bu duygudan kurtulamadıklarını gösteriyor. Araştırmacılar, çocukken akranlarına göre daha narsist olanların yetişkinlik dönemlerinde de benzer yatkınlıkta olduklarını buldu.
Uzmanlar en az üç tip narsistik davranış olduğunu söylüyorlar.
- Fail narsistler: Kendilerini başkalarından büyük veya üstün hisseden ve hayranlık isteyen kişiler
- Düşman narsistler: Başkalarını rakip olarak gören, istismarcı ve empatiden yoksun olanlar
- Nevrotik narsistler: Utanmaya eğilimli, güvensiz ve eleştiriye karşı aşırı duyarlı olanlar
Psychological Bulletin adlı tıp dergisinde yayınlanan yeni araştırma, yaşları 8 ila 77 arasında değişen 37 bin 247 katılımcıyla, geçmişte yapılan 51 çalışmadan elde edilen verileri derliyor. Araştırmacılar davranış özelliklerine göre üç tip narsisti incelediler.
Araştırmacılar, narsisizm puanlarının yaşla birlikte düştüğünü ancak değişikliklerin hafif ve kademeli olarak geliştiğini belirtiyorlar. Araştırmanın başındaki Dr. Ulrich Orth’a göre, bazı narsistik özelliklerin kısa vadede faydalı olabileceği söyleniyor; ancak uzun vadede çoğunlukla olumsuz sonuçlar doğurduğu belirtiliyor.
Narsistlerin Farklı Tipleri ve Özellikleri
Narsist kime denir, farklı tipleri neler?
Bilim insanları araştırma için bu kişilik ölçümlerinin zaman içinde nasıl değiştiğini anketlerle incelediler ve genel olarak narsisizm puanlarının yaşla birlikte düştüğünü buldular. Ancak değişiklikler hafif ve kademeli olarak gelişti.
Bir narsisti terk etmek üzerine bir kitap yazan psikolog Dr. Sarah Davies’e göre, sosyal medyanın etkisiyle narsisizme ilgi patlaması yaşandığını belirtiyor. Davies, bu terimi kullanırken daha dikkatli olunması gerektiğini ve davranışları adlandırmada spesifik olmanın daha faydalı olduğunu vurguluyor.
- Sürekli dram: Narsist, kendisine ihtiyaç duyulmasına ihtiyaç duyar; kaos ve çatışma arar
- Samimiyetle özür dilemez: Hiçbir zaman kendi davranışlarının tam sorumluluğunu üstlenmez
- Karşısındakini suçlama: Kendi bencil çıkarları için başkalarını manipüle eder ve sömürürler
Londra’daki Deancross Kişilik Bozukluğu Servisi’nde danışman psikiyatrist Dr. Tennyson Lee, araştırmanın iyi yürütüldüğünü ve bulgularının faydalı olduğunu belirtti.
Dr. Lee’ye göre, narsisizmin genellikle yaşla birlikte azaldığı ancak belirgin olmayabileceği ifade ediliyor. Narsisizmin aniden iyileşmesini beklememenin önemli olduğu vurgulanıyor.