DOLAR 32,6563
EURO 34,8392
ALTIN 2.510,19
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Karpuz Çekirdeği Zararlı mı?

23.06.2021
A+
A-

Karpuz çekirdeği yenir mi? Karpuz çekirdeğinin faydaları nelerdir? Karpuz çekirdeği neye iyi gelir? Karpuz çekirdeğinin zararları nelerdir? Karpuz çekirdeğinin zararları var mıdır? Karpuz çekirdeği apandisit yapar mı?

Karpuz çekirdeği nedir? Karpuz çekirdeği yenir mi? Karpuz çekirdeğinin faydaları nelerdir? Karpuz çekirdeği neye iyi gelir? Karpuz çekirdeğinin zararları nelerdir? Karpuz çekirdeğinin zararları var mıdır? Karpuz çekirdeği apandisit yapar mı? Karpuz çekirdeği hamilelikte yenir mi? Karpuz çekirdeği kilo yapar mı? Karpuz çekirdeği şişkinlik yapar mı?

Yaz aylarının en çok sevilen meyvelerinden olan karpuz tadıyla ve serinleten özelliğiyle bunaltıcı sıcaklarda serinlemenin en sağlıklı ve kolay yolu. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte hemen hemen her evde görülen ve küçük büyük herkesin severek tükettiği karpuzun çekirdeğinin tüketilebileceğini biliyor muydunuz? Genellikle çöpe atılan karpuz çekirdeklerinin bazı kişiler tarafından tüketilmekte. Peki karpuz çekirdeğinin zararları var mı? Tüm detaylar haberimizde…

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ NEDİR?

Yaz mevsimi geldi ve en çok sevilen meyve olan karpuz serinleten özelliğiyle sofralarda baş köşeyi aldı. Herkesin severek tükettiği meyve olan karpuzu tüketirken çekirdekleriyle birlikte yenmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, bu şekilde insan sağlığı açsısından çok daha faydalı olacağını belirtiyor. Karpuzun içerisinde bulunan küçük ve siyah renkli çekirdekler karpuz çekirdekleri olarak bilinir. Yemesi oldukça kolay ve lezzeti de güzel olan karpuz çekirdeğinin insan sağlığı açısından birçok faydası bulunmaktadır. Birçok faydası bulunan karpuz çekirdeği son zamanlarda kurutulmuş olarak da satılmaktadır. Bu şekilde sadece mevsiminde değil mevsimi dışında da tüketilebilmektedir. Karpuz çekirdeklerinden en yüksek düzeyde fayda almak isteyen kişilerin karpuz çekirdeklerini kırarak tüketmeleri gerekmektedir.

KARPUZ ÇEKİRDEKLERİ YENİR Mİ?

karpuz çekirdeği zararlı mı

– Karpuz tohumu olan karpuz çekirdekleri çiğ olarak yenmez. 

– Haşlanarak ya da kavrularak yenebilir. 

– Alınan karpuz çekirdekleri ilk olarak kaynatılır. 

– Pişen karpuz çekirdekleri ardından tuz ile kavrulur. Bazı işlemlerde çömleklerde tuza konup fırınlanırken bazılarında ise tavada tuzla kavrulur. 

– Doktorlar karpuz çekirdeğinin içindeki yağın zararlı olmadığını fakat tuz ile kavrulduğundan bedenin tuz oranını arttığını belirtti. 

– Üstelik bir avuç karpuz çekirdeğini 2 litre su ile kaynatıp kaynatılan suyun içine dilimlenmiş karpuz ilave edip blenderdan geçirir ve sabahları aç karnına bir bardak içerseniz kan şekerini, sindirimi, kan basıncını, kötü kolesterolü ve kemiklerdeki ürik asidi dengelerseniz.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR? 

– Hararet giderici ve serinletici etkisi vardır. 

– Sağlığa karşı faydalı olan meyvelerin neredeyse başında gelmektedir. 

– Saç bakımından tırnak bakımına, cilt sağlığından zayıflamaya kadar bir çok alanda faydalı bir meyvedir. 

– Karpuz %90 sudan oluşmaktadır ve bu özelliği ile de mükemmel bir nemlendiricidir. 

– A vitamini yönünden zengin içeriğe sahip olan karpuz bağışıklık sistemi üzerinde de faydalıdır.  

– Karpuzun faydalarını kanıtlayan bir çok çalışma olmasına rağmen karpuz çekirdeği hakkında yeteri kadar çalışma yoktur. 

– Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalara göre karpuz çekirdeğinin de faydalı olduğu belirtilmiştir.

– Diyabet tedavisine yardımcı olur.

– Yorgunluğa karşı savaşır.

– Kalbi rahatsızlıklardan korur.

– Kan basıncını kontrol altında tutar.

– Kasları korur, krampları önler.

– Vücut yağını azaltır, zayıflamaya yardımcı olur.

– Zihni açar, beyni geliştirir.

–  Gözde ortaya çıkabilecek hastalıkları önler.

– Saçları güçlendirir ve parlamasına yardımcı olur.

– Cildi parlatır, cilt sorunlarını önlemeye yardımcı olur ve yaşlanmayı yavaşlatır.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ NEYE İYİ GELİR? 

– Karpuz çekirdeğinin insan sağlığına birçok faydası bulunur.

– Saç sağlığı için son derece faydalı bir çekirdektir.

– Karpuz çekirdeklerinin içerisinde yüksek oranda antioksidan bulunmaktadır. İçerdiği yüksek antioksidan ise yaşlanma karşıtı etki oluşturarak ciltte meydana gelen kırışıklıkların giderilmesi açısından oldukça önemlidir.

– Cildi nemlendirmek içinde tercih edilen karpuz çekirdeği aynı zamanda da cildi nemlendirici özelliği ile de bilinmektedir.

– Karpuz çekirdekleri kullanılarak elde edilen tozun böbrek taşı düşürme konusunda da etkili olduğu bilinmektedir.

– Hafızayı güçlendirici etkisi de bulunmaktadır.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİNİN ZARARLARI NELERDİR?

karpuz çekirdeği zararlı mı

– Karpuzun sağlığı olumsuz yönde etkileyebilecek her hangi bir zararı yoktur. 

– Karpuz çekirdeğinin yutmak apandisitte neden olabilir. 

– Karpuz çekirdeğinin ayrıca sindiriminin zor olduğu düşünülmektedir. 

– Sindirilemediği için apandisitte tıkanıklığa neden olabileceği tahmin edilmektedir. 

– Ancak bu tür zararlar çok nadir ortaya çıkabilir. Karpuz çekirdeğinin bilindik başka zararı yoktur.

HAMİLELİKTE KARPUZ ÇEKİRDEĞİ YEMEK ZARARLI MI?

– Hamilelik kadınlar için özel bir süreçtir. Bu dönem gebe kadının beslenmesi hakkında mutlaka doktoruna danışmasında yarar vardır. 

– Normal zamanda zararı olmayacak pek çok besin, bitkisel çay gibi yiyecekler zararlı olmamasına rağmen, bunların hamilelikte güvenilirliği fazla bilinmediğinden tüketilmesine sınırlama getirilebilir.

– Karpuz çekirdeği de normalde oldukça sağlıklı bir besindir. 

– Değeri tam olarak bilinmese de, kan basıncının kontrol altında tutulmasına, kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. 

– Karpuz çekirdeği bu etkisini magnezyum ve cucurbocitrin etken maddesiyle göstermektedir. İçeriğindeki mineraller ve B vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkili olur. 

– Ayrıca saç ve cilt sağlığına da olumlu etkiler yapar. 

– Bunların dışında hafızanın güçlenmesine, sağlıklı bir sinir sistemine sahip olmanıza yardımcı olur. 

– Omega 6 içeriğiyle kötü kolesterolle savaşmanıza destek olur. 

– Kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlar. 

– Ancak bu faydalı etkilerinden yararlanmak için aşırı miktarda karpuz çekirdeği tüketmeniz apandisit tıkamasına neden olabilir. 

– Hamile kadınların karpuz çekirdeği tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmasını tavsiye ederiz.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ APANDİSİT YAPAR MI?

karpuz çekirdeğinin faydaları

– Karpuz çekirdeği en az karpuzun kendisi kadar faydalıdır. 

– Özellikle içeriğindeki doymamış yağlar nedeniyle enerji ihtiyacınızı rahatlıklar karşılar. Kan basıncını dengeleyerek tansiyon sorunu yaşamamanıza yardımcı olur. 

– Ayrıca saç ve cilt sağlığına olumlu etkiler yapar. İçindeki mineraller ve B vitamini sayesinde bağışıklık sisteminizi destekler. 

– Kötü kolesterolün de düşmesine yardımcı olur. Bütün bu faydalı etkilerinin yanında karpuz çekirdeğinin fazla miktarda tüketilmesi sindirim sorunlarına neden olabilir. 

– Bunun sonucunda apandisit tıkanması gibi bir sorun yaşanabilir. Bu nedenle karpuz çekirdeği yemeyi abartmamalısınız.

– Ancak karpuzun çekirdeğinin apandistte neden olduğunu iddia edenler var. Bu iddiayı ortaya atanlar, sindirilemeyen çekirdeklerin apandistte tıkanıklığa neden olduğunu savunuyor.

– Karpuzun ve çekirdeğinin bilinen başka bir zararı yoktur.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ KİLO YAPAR MI?

– Karpuz çekirdeği günümüzde karpuzun kendisi kadar hak ettiği yeri bulamamıştır. Pek çok kişi karpuz çekirdeklerini ayıkladıktan sonra karpuzu yemeyi tercih eder. 

– Ancak karpuz çekirdeği faydalı bir besindir. Ancak bunun yanında karpuz çekirdeğinin kilo yapma özelliği vardır. 

– Özellikle enerjiye gereksinim duyduğunuz zaman karpuz çekirdeği yemenizi önerebiliriz. 

– Bir fincan kadar karpuz çekirdeğinin verdiği enerjiyle metabolizmanız canlanacak ve kendinizi daha enerjik hissetmeye başlayacaksınız. 

– Ancak karpuz çekirdeğinden aldığınız kaloriler yararlı yağ asitleri formunda olduğu için, fazla tükettiğiniz takdirde kilo alabilirsiniz.

KARPUZ ÇEKİRDEĞİ ŞİŞKİNLİK YAPAR MI?

– Karpuzu ölçülü tüketirseniz, sağlığınıza önemli faydalar sağlar. 

– Ancak aşırı miktarda karpuz tüketmek şişkinlik sorunu yaşamanıza neden olabilir. 

– Özellikle öğünlerin hemen ardından tok karnına karpuz yemek, hazımsızlık, gaz, bulantı, şişkinlik gibi sindirim sistemi sorunlarını tetikleyebilir. 

– Ayrıca karpuz alerjisi olanlarda, karpuz çekirdeğinin tüketilmesi gibi etkenlerde sindirim sisteminizi olumsuz etkileyebilir. 

– İçeriğinin % 90 kadarının sudan oluşmasına rağmen, karpuzdaki meyve şekeri fazladır. Bu nedenle karpuzun fazla tüketilmesi şişkinlik yapabilir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.