DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 19°C

Karın Ağrısı Neden Olur?

21.03.2021
A+
A-

‘Karın ağrısı neden olur?’ her gün binlerce kişinin merak ettiği ve arayış haline girdiği konulardan biridir. En sık yaşanan sağlık problemlerden biri olması nedeniyle, karın ağrısı konusu bir hayli önem arz etmektedir. Karın ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Karın ağrısı yaşayan kişinin hayat kalitesi büyük oranda düşmektedir. Günlük aktivitelerini dahi yerine getiremeyen kişiler bir an önce, ağrıyı geçirmenin yollarını aramaktadır. Peki, karın ağrısı neden olur? Vücutta meydana geldiği bölgelere göre karın ağrısının nedenleri bilinebilir mi? Detaylar haberimizde.

KARIN AĞRISI NEDEN OLUR?

‘Karın ağrısı neden olur?’ en sık sorulan soruların başında gelmektedir. Karının farklı bölgelerinde başlayan ağrılar o bölgede bulunan organların hastalıklı durumda olduğunu belirtebilir. Mide ve bağırsak bozukluklarının yanında; böbrek taşı, üreme organı hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezinde meydana gelen hastalıklar, regl sancıları, kan hastalıkları ve kurşun ile morfin gibi maddelerden dolayı zehirlenmeler, yiyecek ve içeceklerden kaynaklanan faktörler karın ağrısı nedenlerinden bazılarıdır. Öte yandan, kalp krizi, akciğer iltihapları ve kaburga kırıkları da karın ağrısı yaratabilmektedir.

BÖLGELERE GÖRE KARIN AĞRISI NEDENLERİ

Sindirim sistemini etkileyen aşağıdaki sebepler de karın ağrısı nedeni olabilir;

Gastroözofageal reflü hastalığı ( GÖRH )

İrritabl barsak sendromu

Crohn hastalığı ( bir enflamatuar barsak hastalığıdır )

Laktoz intoleransı ( süt ve süt ürünlerinde bulunan şekerin sindirilememesi)

Eğer ağrı karın bölgesinde yaygın olarak görülüyorsa:

Apandisit (apendiksin iltihabı)

Crohn hastalığı

Travmatik yaralanma

İrritabl bağırsak sendromu

İdrar yolu enfeksiyonu

Grip

Karın ağrısı alt karında odaklanıyorsa:

Apandisit

Bağırsak tıkanıklığı

Dış (ektopik) gebelik

Karın ağrısı kadınlarda, alt karın üreme organlarında ise;

Şiddetli menstruel ağrı (dismenore adı verilen)

Yumurtalık kistleri

Düşük

Miyomlar

Endometriyozis

Pelvik inflamatuar hastalık

Dış gebelik

Ağrı üst karın bölgesinde ise;

Safra kesesi taşları

Kalp krizi

Hepatit (karaciğer iltihabı)

Zatürree

Ağrı karnın merkezinde ise;

Apandisit

Gastroenterit

Yara

Üremi (kandaki atık ürünlerin toplanması)

Ağrı sol alt karın bölgesinde ise;

Crohn hastalığı

Kanser

Böbrek enfeksiyonu

Yumurtalık kistleri

Apandisit

karın ağrısı bölgesi

Karın ağrısı sol üst karın bölgesinde ise;

Büyümüş dalak

Dışkı impaksiyonu (atılamayan sertleşmiş dışkı)

Yasar

Böbrek enfeksiyonu

Kalp krizi

Kanser

Sağ alt karın ağrısının nedenleri;

Apandisit

Fıtık (bir organ karın kaslarındaki zayıf bir noktadan dışarıya çıktığı zaman)

Böbrek enfeksiyonu

Kanser

Grip

Sağ üst karın ağrısı;

Hepatit

Yara

Zatürree

Apandisit

KARIN AĞRISI TEDAVİSİ

‘Karın ağrısı neden olur?’ sorusunu yanıtladıktan sonra, ağrı için tedavi yöntemlerine geçebiliriz. Karın ağrısının tedavisi için öncelikle karın ağrısının nedenleri bilinmelidir. Aksi taktirde yanlış tedavi yolu uygulanacak, bu durum ise tedaviden sonuç alınmasını engelleyecektir. Enflamasyon, reflü ve ülserden kaynaklanan karın ağrıları ilaçla, enfeksiyonlardan kaynaklanan karın ağrıları antibiyotikle, bazı yiyeceklerin veya içeceklerin neden olduğu karın ağrıları ise kişisel davranış ve yaşam tarzı değişiklikleriyle tedavi edilebilir. Apandisit ve fıtık gibi bazı durumlarda, spesifik bir tanıyı dışlamak veya onaylamak için kan, idrar ve dışkı örneklerinin alınması, BT taraması ve endoskopi gibi tanısal testler gerekebilir. Bu testler sonucunda ise tedavi için cerrahi önerilebilir.

ŞİDDETLİ KARIN AĞRISINDA DOKTORA GİDİLMELİ Mİ?

Bazı durumlarda, herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan karın ağrıları kendi kendisine geçer. Ancak bazı karın ağrısı durumlarında muhakkak hekim kontrolü alınması gerekmektedir. Ani gelen ve şiddetle nükseden karın ağrısında acilen doktora gidilmelidir. Öte yandan, travma, göğüsteki basınç veya ağrı, kıvrandıran ağrılar, kalıcı bulantı, kanlı dışkı, nefes darlığı, deri veya gözler de sararma, karında şişme gibi belirtiler yaşanıyorsa, atılması gereken ilk adım doktora gitmek olmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.