DOLAR 35,8871
EURO 36,7351
ALTIN 3.207,42
BIST 10.004,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
8°C
Hafif Yağmurlu
Sal 5°C
Çar 5°C
Per 7°C
Cum 8°C

Gebe Okulları Yönetmeliği: Yeni Eğitim ve Danışmanlık Standartları

Gebe Okulları Yönetmeliği ile birlikte, yeni eğitim ve danışmanlık standartları hakkında kapsamlı bilgilere ulaşın. Hamile bireylerin eğitim süreçlerini destekleyen yenilikçi yaklaşımlar ve uygulamalar hakkında detayları keşfedin.

13.12.2024
A+
A-

Gebe Okulları Yönetmeliği Yayımlandı

Sağlık Bakanlığı, annelerin doğum süreçlerini daha sağlıklı ve bilinçli bir şekilde geçirebilmeleri amacıyla hazırladığı “Gebe Okulları ile Doğuma Yönelik Hizmetlerin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”i Resmi Gazete’de yayımladı. Bu yönetmelikle birlikte, gebe okullarının açılışı, personel standartları ve eğitim esasları gibi önemli detaylar düzenlenmiş oldu.

Gebe Okulu Açma Zorunluluğu

Yönetmeliğe göre, kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı dalında faaliyet gösteren Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri ve özel hastaneler ile tıp merkezleri, gebe okulu açmakla yükümlü olacak. Ayrıca, bakanlığa bağlı birinci basamak sağlık kuruluşları ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı dalında faaliyet gösteren poliklinik ve muayenehanelerde, sorumlu hekim gözetiminde ve koordinatör ebe bulunması şartıyla gebe okulu açılabilecek.

Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

Gebeliğinin son üç ayında bulunan ve daha önce sezaryen ameliyatı geçirmemiş her gebeye, doğum yapacağı yerin müdürlüğü tarafından normal doğuma yönelik eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlanması için bir ebe atanacak. Bu süreçte, hamilelere yalnızca sağlık mesleği mensupları tarafından meslek tanımları çerçevesinde eğitim ve danışmanlık hizmeti verilebilecek. Diğer meslek mensupları veya tüzel kişiler, gebelere “danışmanlık, rehberlik, refakat veya koçluk (doula)” gibi isimler altında hizmet sunamayacak.

Gebe Okulu İçin Gerekli Şartlar

Gebe Okulu İçin Gerekli Şartlar

Gebe okulu açmak isteyen sağlık kuruluşlarının, Entegre Kurumsal İşlem Platformu (EKİP) üzerinden başvuru yapmaları gerekecek. Başvurular, ilgili müdürlükler tarafından uzmanlardan oluşan komisyonlar ile değerlendirilecek. İnceleme sonucunda uygun bulunan gebe okullarına tescil belgesi verilecek ve bu belge, sağlık kuruluşunun faaliyet izin belgesine işlenmek üzere Sağlık Bakanlığına iletilecek.

Gebe okulları, eğitim odası, bekleme ve danışma alanlarının yanı sıra, mümkünse aktivite ve egzersiz odalarıyla donatılacak. Eğitim odaları, en az 8 katılımcıya uygun olarak tasarlanacak ve her katılımcı için minimum 1,5 metrekare alan ayrılacak. Okul, doğal ışık alacak şekilde düzenlenecek ve elektrik, aydınlatma, havalandırma gibi teknik donanımlar açısından yeterli ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde mahremiyet kurallarına uygun olarak inşa edilecek. Eğitim odası olarak kullanılacak alan, diğer odalardan bağımsız olmalı ve ortak kullanım alanlarının dışında yer almalıdır. Ayrıca, duvarların beyaz renkte olması zorunlu olup, olumlu duygular oluşturacak tablo, çizim ve ibareler ile süslenmelidir.

Çalışma ve Eğitim Esasları

Çalışma ve Eğitim Esasları

Gebe okullarında, sorumlu hekim olarak bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ile tam zamanlı bir koordinatör ebe görev alacak. Gerekli durumlarda diyetisyen, fizyoterapist ve psikolog gibi sağlık meslek mensupları da görevlendirilebilecek. Gebe okulları, gebelere doğum öncesi, doğuma hazırlık ve doğum sonrası süreçlere ilişkin eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunacak. Eğitimler, hem yüz yüze hem de çevrim içi gerçekleştirilebilecek. Yüksek riskli gebeler ise ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilecektir.

Eğitim programı, sorumlu hekim ve koordinatör ebe tarafından katılımcı sayısına ve fiziksel şartlara göre planlanacak ve uygulanacaktır. Eğitimler, danışmanlık, egzersiz programları ve uygulamalar çerçevesinde sunulan hizmetlerin kayıtları, zamanında, doğru ve eksiksiz tutulacaktır. Sunulan tüm hizmetler, hasta hakları mevzuatına, tıbbi deontolojiye, mesleki ve etik ilkelere, hasta ve çalışan güvenliğine uygun şekilde gerçekleştirilecektir. Hizmet sunumunda, hizmetten faydalananların bireysel farklılıkları dikkate alınarak, mahremiyet ve kültürel değerlere saygı gösterilecektir.

Kaynak: AA / Umut Halavart – Sağlık Bakanlığı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.