DOLAR 32,5148
EURO 34,8406
ALTIN 2.487,73
BIST 9.526,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Dünyanın hiçbir yerinde yok! İzmir’de keşfedildi

28.11.2017
A+
A-

Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma  ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım tarafından, dünyada  sadece İzmir’de yayılış gösteren bir endemik bitki türü keşfedildi. Yeni türe  “Eferezenesi” adı verildi.

Ege Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, araştırma ve uygulama  merkezince Menderes-Gümüldür yolu üzeri ve Tahtalı Barajı civarında  gerçekleştirilen araştırmalarda Apiaceae (Maydanozgiller) ailesinden Peucedanum  cinsine ait bir yeni bitki keşfedildi.

EFEREZENESİ

Eferezenesi adı verilen bitkiye ilişkin 22 Kasım  2017 tarihinde  TÜBİTAKbünyesindeki Turkish Journal of Botany-Doğa Dergisi’nde bilimsel makale  de yayımlandı.

Açıklamada, görüşlerine yer verilen Doç. Dr. HASAN Yıldırım, dünyada  sadece İzmir’de yayılış gösteren bu endemik türünün, Gazi Üniversitesi biyoloji  Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Duman ile birlikte bilim dünyasına  tanıtıldığını belirterek, “2001 yılına kadar EÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi  olarak çalışan  ve o süreçte EÜ Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve  Uygulama Merkez Müdürlüğü görevlerini üstlenen Prof. Dr. Güven Görk’ün ismine  atfen ‘Peucedanum guvenianum Yıldırım ve Duman’ olarak isimlendirildi. Türkçe  bilimsel ismi ise ‘Eferezenesi’ olarak belirlendi.” ifadelerini kullandı.

Eferezenesi’nin 24 Kasım Öğretmenler Günü hediyesi olarak Prof. Dr.  Güven Görk’e sunulduğunu aktaran Doç. Dr. Yıldırım, şunları kaydetti:

“Gerçekleştirilen çalışmalarda 7,5 kilometrekarelik alanda yaklaşık  olarak sadece 500 birey ile yaşamını devam ettirmeye çalışan bu endemik türümüzün  nesli tehlike altındadır. 2017 yılında Gümüldür-Menderes arasında çıkan büyük  yangın bu yeni türümüzün popülasyonunun bulunduğu alanı tamamen kapsamıştır.  Türün akıbetine ilişkin son durum değerlendirmesi ancak bu yılki yağmur mevsimi  geçtikten sonra ilkbahar sonunda yapılabilecektir. Belki de henüz keşfettiğimiz  ve dünyada sadece güzel ilimiz İzmir’de yayılış gösteren endemik türümüz  Eferezenesi’ni henüz tanırken yitirmiş dahi olabiliriz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.