DOLAR 32,5993
EURO 34,8293
ALTIN 2.495,94
BIST 9.463,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Kanser hastasına ‘Corona’ önerileri

29.04.2020
A+
A-

Uyruk Gazetesi’nin haberine tarafından yeni herif koronavirüs (Kovid-19) salgını, kanser hastaları için büyük risk oluşturuyor. Kanser hastalarının bu süreçte virüse yakalanmamak için herkesten daha fazla korunmaları koşul. Virüs kaparlarsa nasıl çare edilmeleri gerektiği ve onkolojik sürecin devam edip etmeyeceği ise hekimlerine tabi.

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Türken, salgın sürecinde, “Kemoterapi ve radyoterapiye devam edilmeli mi?”, “Hastaneye kontrole gidilebilir mi?”, “Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?”, “Enfeksiyona yakalanan kemoterapiyi bırakmalı mı?” sorularını yanıtladı.

‘Duyarlılık artar’

Prof. Dr. Türken, şunları söyledi: “Kemik iliği veya kök hücreli nakli yapılan, organ nakilleri sonrası bağışıklık sistemini baskılayıcı hap bölge ya da ağır tedaviler görebilen hastalarda kan değerlerinin en az olduğu dönemlerde enfeksiyon duyarlılığı artar, böyle zamanlarda Kovid-19 bulaşması halinde enfeksiyon ve sepsis riski yüksektir. Solunum problemi yaşayan hastalar ilk önce olmak üzere tedavi gören veya peşine düşüp takip edilen tüm kanserli hastalarda hekimin yerinde görmesi halinde zatürre veya gribal enfeksiyonlara karşısında aşı yapılabilir.”

‘Son karar hekimin’

Virüs kapmış ateşli hastalarda ise kemoterapi ya da radyoterapi gibi bağışıklık sistemini zayıflatabilecek tedavilerin mümkünse ertelenmesi gerektiğinin altını çizen Türken, “Hiçbir bulgusu olmayan koronavirüs hastalarında ise hastalığın evresi, tedavinin gerekliliği ve hastanın performans durumu gibi faktörlere bakılarak hekimin de yerinde görmesi halinde hormonal bazı ilaçların kullanımına devam edilebilir oysa son karar yine peşine düşüp takip eden hekime aittir” değerlendirmesini yaptı.

Nasıl beslenmeliler?

Tatmin Edici kalori ve protein desteği sağlayan, vitamin ve minerallerden zengin beslenmenin kanser hastaları için iyi bir tedavinin temeli olduğunu vurgulayan Türken, şunları söyledi:

“Günde 3-5 porsiyon sebze ve meyve, haftada 1-2 öğün balık ve bol akışkan tüketilmesi gerekir. C ve D vitaminleri, selenyum ve çinko gibi elementler bağışıklık sistemi için faydalı öğelerdir. İyi yıkanmadan ve pişirilmeden yenilen sebze ve meyveler sindirim sisteminde enfeksiyon kaynağı olabilir. böylece yaşanılan ortamların yanı sıra tüketilen yiyecek ve içeceklerde de temizliğe uyarı edilmeli, iyi temizlenmemiş gıdalar tüketilmemeli.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.