DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Kanser Hasta Organ Bağışı Yapabilir Mi?

16.06.2020
A+
A-

Kanser hasta organ bağışı yapabilir mi? Organ nakli birçok birey için yaşam kurtarmak aramak. Ayrı nedenlerden dolayını bir organını kaybetmiş olanlar için gerçekleştirilecek başarılı nakil, çok büyük bir umuttur. Bu konuda en fazla merak edilen konuların içinde ise kanser hastalarının böyle bir işe imza atıp atamayacaklarıdır. Bu konuda merak ettiğiniz bütün ayrıntı ve bilgiler haberimizde yer almakta.

Kanser Hastasının Organ Bağışı Yapması Olası mü?

Organ bağışının olabilmesi için ilgili dokunun üzerinde kansere dair hiçbir şeyin olmaması şarttır. Bunun anlamı ise çok açıktır; organ nakli yapılacağı vakit başlangıçta birtakım testler yapılır. Bu şart iki taraf için de geçerlidir. Yani ayrıca organ bağışlayacak hem de bunu kabul edecek olanlara kesin bir testten geçmek zorundadır. Bilhassa bağışı yapan kişinin sıhhat bundan nedeniyle koskocoman bir öneme sahiptir. Kişinin kronik bir hastalığının ya da kanser rahatsızlığının olmaması şarttır. Nakli yapılacak olan organ yoklama edilir. Hem kan testleri ayrıca de görüntüleme teknikleri kullanılır. Bunun arkasından hiçbir sorun laf konusu değilse, organ nakli gerçekleştirilir.

Organ Nakli Nasıl Yapılır?

Kanser hasta organ bağışı yapabilir mi: Henüz bütün olarak iyileşmemiş olan kanser hastalarının organ bağışlaması koskocoman bir tehlike demektir. Organ naklinin nasıl ve nerede yapıldığı ile alakalı olarak şunları kavramak gerekir;

2238 sayılı bir kanun laf konusu. Buna göre hareket etmek ve organ bağışını yapmak olası oluyor. Böyle bir şeyi yerine getirmek isteyenlerin ilk olarak yaşayan oldukları yerde yer alan il sağlık durumu müdürlüğüyle irtibat kurması şarttır. Hatta bizzat buraya gitmek gerekiyor. Bunun yanı sıra üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri gibi yerler üzerinden de en kısa vakit dilimi içinde bir başvurunun oluşturulması şarttır. Organ nakli için bir belgenin doldurulması gerekiyor. Sadece beyin ölümünün gerçekleşmesi halinde organ naklinin olacağını hiçbir şekilde unutmayın. bununla birlikte bu belgenin doldurulması sırasında iki tanığın da hazır bulunması durum.

Organ Bağışlayacak Olan Kişilerin Bilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kanser hasta organ bağışı yapabilir mi: Hastalığın ve tedavinin devam etmesi durumuna organ bağışı söz konusu değildir. Organını bağışlamak isteyen bir kişinin bilmesi gerekenler ise şöyledir;

Organ bağışı gerçekleştirmek gönüllülük üzerine kurulmuş olan bir sistemdir. Bunu hiçbir şekilde unutmamak gerekiyor. Bağışlanabilecek olan organların içinde tendon, saç, yüz, adale dokusu, kemik, kornea, yürek kapağı, ince bağırsak, akciğer, pankreas, böbrek, karaciğer, kalp var. Nakil öncesinde kesin birtakım testler laf konusudur. Bunların sorunsuz olması durumunda nakil aşamasına geçilir.

Bunun yanı sıra bir birey ölmeden önce organ kusuruna bakmamak istemediğini açık bir biçimde belirtmişse, ona ait olan hiçbir organ kullanılmaz. Bu konuda yasalar son derece açıktır.

 

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.