DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Kahramanmaraş Depremindeki Sismik Dalgaların, Amerika’ya Nasıl Ulaştığını Gösteren Çarpıcı Animasyon [VİDEO]

10.02.2023
A+
A-

6 Şubat 2023 saat 04.17’de Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7.7’lik deprem, Türkiye’de tarihi bir felakete yol açtı. 9 saat sonra gerçekleşen 7.6’lık ikinci deprem ise adeta yıkılmayanı yıktı.

6 Şubat’ı karanlık bir güne çeviren 7.7’lik depremin dünyayı nasıl etkilediği ise EarthScope Consortium tarafından paylaşılan grafik videolarla ortaya kondu. Sismik dalgalar, Amerika Birleşik Devletleri’nin en batısında dahi kaydedildi.

7.7’lik depremin dalgalarının tüm Dünya’ya yayılımı:

Bu video bize ne anlatıyor? Dalgalar ne anlama geliyor?

Video, “Yer Hareketi Görselleştirmeleri” olarak adlandırılan bir teknik ile ortaya çıktı. Görselleştirme, dünya çapındaki sismometrelerin algıladığı zemin hareketinin bir canlandırması.

Ekranda gördüğümüz noktaların her biri birer sismografı ve yeryüzünün depremle birlikte nasıl hareket ettiğini temsil ediyor. Kırmızı nokta zeminin yukarı hareket ettiğini, mavi nokta ise aşağı hareket ettiğini gösteriyor.

Deprem merkezinden uzaktaki insanlar depremi hissetmez ama yeryüzü depremden etkilenir:

Deprem dalgaları, depremin meydana geldiği yerden uzaklaştıkça artık insanlar tarafından hissedilmiyor. Fakat hassas sismik aletler, deprem dalgalarının merkezden çok uzak noktalarda bile kayıt altına alabiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.