DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Kafein Tüketiminin Beyindeki Gri Maddeyi Azalttığı Ortaya Çıktı

19.02.2021
A+
A-

İsviçre Basel Üniversitesi’nden bilim insanları, kafeinin beyin üzerindeki etkilerini ölçmek için yeni bir araştırma yaptı. Araştırmanın amacı, IQ seviyesi ile doğru orantılı gri maddeyi azaltıp azaltmadığını gözlemlemekti.  

Bilim insanları, beyindeki gri madde hacminin seviyesine sadece kafeinden sonra değil, akut uykusuzluk probleminden sonra da bakmak istedi ve bu yüzden 10’una gerçek kafein, 10’una plasebo hapları verilmek üzere 20 kişi denek olarak kullanıldı.  

GRİ MADDE NEDİR? 

Beynimizin merkezi sinir sisteminde, beyaz ve gri olmak üzere iki farklı madde çeşidi bulunur. Yüksek miktarda demir içeren beyaz madde, merkezi sinir sistemimizde bilgiyi aktarma görevinden sorumludur. Hipokampüste bulunan gri madde ise görme, duyma, hatırlama, öğrenme, hissettiğimiz duygular gibi bilişsel işlevleri hissetmemizi ve bu görevleri yerine getirmemizi sağlar.  

Bugüne kadar yapılan araştırmalar, beyindeki gri madde sayısının IQ seviyesi ile doğrudan ilişkili olduğunu ve insan beyninde yaşlandıkça gri maddenin azaldığını ortaya koymuştur, ancak kaybolan gri maddeyi çeşitli yollarla geri getirmek ve beynimizdeki gri madde sayısını artırmak da mümkündür. 

Yaklaşık 10 gün süren deneylerden sonra katılımcılara MR taramaları yapıldı ve EEG yöntemiyle uyku sırasındaki beyin aktiviteleri gözlemlendi. Kafein hapı verilen kişilerin gri maddelerinde gerçekten de azalma olduğu gözlemlenirken, plasebo hap verilen kişilerde bu oranda bir değişiklik olmadı.  

Kafein olmadığı için kendine gelemeyen, bu yüzden de uyku problemleri çeken insanların EEG sonuçlarına bakıldığı zaman, uyku eksikliğinin gri maddeye karşı herhangi bir etkisi olmadığı, beyindeki gri madde hacminin azalmasına sadece kafeinin yol açtığı ortaya çıktı.  

Araştırmanın başındaki isimlerden Carolin Reichert, kafeinden kaynaklı gri madde eksilmesinin sanıldığı kadar ciddi bir durum olmadığını, gri maddenin çok kısa bir sürede kendini toparladığını belirtti. Reichert, kafein her ne kadar beyin yapısını kısmen değiştirse de bilişsel işlevlerin zarar görmediğini, hatta kafeinin Alzheimer ve Parkinson hastalıkları üzerinde etkisinin kanıtlandığını ifade etti.  

İLİşKİLİ HABERLER Koronavirüsle Mücadelede 'Yerinde Karar' Dönemi!

Koronavirüsle Mücadelede ‘Yerinde Karar’ Dönemi!

3 Sağlık Çalışanı Daha Koronavirüsten Hayatını Kaybetti

3 Sağlık Çalışanı Daha Koronavirüsten Hayatını Kaybetti

Koronavirüs DSÖ’yü Birbirine Kattı

Koronavirüs DSÖ’yü Birbirine Kattı

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplanıyor

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplanıyor

İLİşKİLİ GALERİLER Mutasyona Uğrayan Koronanın En Sinsi Belirtisi Açıklandı

Mutasyona Uğrayan Koronanın En Sinsi Belirtisi Açıklandı

Bu Araştırma Korona Salgınında Çığır Açacak!

Bu Araştırma Korona Salgınında Çığır Açacak!

İtalya’da Koronavirüs Hastası Kadın Kangren Oldu

İtalya’da Koronavirüs Hastası Kadın Kangren Oldu

Kabine Koronavirüs Gündemiyle Toplanıyor

Kabine Koronavirüs Gündemiyle Toplanıyor

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.