DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 22°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Kabak Çekirdeği Faydaları Nelerdir?

24.06.2021
A+
A-

Kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir? Kabak çekirdeğinin zararları nelerdir? Kabak çekirdeğinin inanılmaz faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız. İnanılmaz faydalarıyla kabak çekirdeğine dair tüm detaylar haberimizde…

Kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir? Kabak çekirdeğinin zararları nelerdir? Kabak çekirdeğinin inanılmaz faydalarının neler olduğunu sizler için araştırdık. Severek tüketilen kabak çekirdeğinin faydalarını merak ediyorsanız detaylar haberimizde…

Sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alan kabak çekirdeği, düzenli olarak tüketilebilir. Bir avucu bile magnezyum ve çinko ihtiyacını neredeyse tamamen karşılıyor. İşte kabak çekirdeğinin faydaları…

Kabak çekirdeği, ülkemizde tercih edilen en sağlıklı atıştırmalıklardan biridir. Kabak çekirdeğini günde sadece bir avuç tüketmek bile vücuda oldukça faydalı. Kabak çekirdeği yüksek besin değeriyle insan sağlığına katkıda bulunuyor. İnsan sağlığına birçok faydası bulunan kabak çekirdeği aynı zamanda kandaki toplam kolestrol miktarını düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. 

KABAK ÇEKİRDEĞİNİN İNANILMAZ FAYDALARI

– İnsan vücuduna birçok faydası olsa da yüksek kalori içeriğinden dolayı fazla tüketmemeniz gerekmektedir. 

– Haftada 2 ya da 3 gün 1 avuç kabak çekirdeğini tüketmeniz vücudunuza yararlı olacaktır. Kabak çekirdeğinin her gün tüketilmesi halinde kilo alımına neden olabilir.

– 1 avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacının %20’sini karşılar. Dünya Sağlık Örgütünün de önerdiği tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır.

KABAK ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI NELERDİR? 

kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir

– 1 avuç kabak çekirdeğinde 5 gram protein vardır bu da kilo vermeye yardımcı olur. 

– Kabak çekirdeğinin içeriğinde protein olduğundan dolayı uzun bir süre tok tutmaya yardımcı olur. 

Ancak yüksek kalorili olduğu için 1 avuçtan fazla tüketilmemelidir!

– 1 avuç kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının %20’sini karşılar bu şekilde kalp ritmini korur, tansiyonu düzenler ve metabolik rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olur.

– Kabak çekirdeğinin diyabet hastalığını iyileştirmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

– Uyku düzensizliği olan kişiler için önerilir. 

– Kabak çekirdeği sayesinde menopoz döneminde görülen belirtiler hafifler. 

– Kabak çekirdeği erkeklerde prostat büyümesini yavaşlatır.

TAM ANLAMIYLA ANTİOKSİDAN

Kabak çekirdeğinin içinde karotenoidler ve E vitamini gibi antioksidanlar vardır. İçerdiği antioksidanlar iltihaplanmayı azaltabilmektedir ve hücreleri koruyabilmektedir. Bu sebeple antioksidanlar bakımından zengin gıdalar tüketmek birçok hastalığa karşı korunmaya destek sağlar. Özetle kabak çekirdeği, hastalıklara karşı korunmaya ve iltihabı düşürmeye yardımcı olur.

MESANE SAĞLIĞINA İYİ GELİR

Kabak çekirdeği, büyüyen prostat bezine, idrar yapma sorunlarına neden olan, iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) belirtilerini hafifletmeye destek olur. İnsanlarda gerçekleştirilen bazı araştırmalar, kabak çekirdeği yemenin BPH ile ilişkili bulguları düşürdüğü tespit edildi. Aşırı aktif mesanesi olan 45 kadın ve erkekte gerçekleştirilen bir araştırmada, 10 gram kabak çekirdeği ekstresinin günlük idrar fonksiyonunu iyileştirdiği gözlemlendi. Kabak çekirdeği benign prostat büyümesini ve aşırı aktif mesane bulgularını azaltmaya yardım edebilmektedir.

KALP KRİZİNİ ÖNLER

Kabak çekirdeğinin içindeki besinler, kan basıncını azaltarak ve iyi kolesterolü yükselterek kalbinizin sağlıklı kalmasına da destek olur.

DİYABETİ ENGELLER

Tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri seviyesini düşürmeye yardım eder.

KEMİK SAĞLIĞI

kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir

Kabak çekirdeği, kemik oluşumu için önemli olan iyi bir magnezyum kaynağıdır. Yüksek magnezyum alımının daha yüksek kemik yoğunluğu ile ilişkili olduğu ve menopoz sonrası kadınlarda osteoporoz riskini azalttığı gösterilmiştir.

KALP SAĞLIĞI

Kabak çekirdeğinde bulunan fitosteroller ve omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesini düşürebilir. Bu bileşikler ayrıca kan pıhtılarını ve aterosklerozu önleyebilir, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır.

ANTİKANSER ÖZELLİKLERİ

Kabak çekirdeği, mide, prostat, akciğer ve kolon kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinin tedavisine yardımcı olabilir.

KAN ŞEKERİ KONTROLÜ

Karbonhidratların düşük olması ve iyi bir bitki proteini kaynağı olmasının yanı sıra, araştırmalar kabak çekirdeğinin tip 2 diyabete karşı korunmaya ya da komplikasyonlarını azaltmaya; örneğin insülin düzenlemesinin iyileştirilmesi ve organların diyabetin sonuçlarına karşı korunmasına yardımcı olduğunu ileri sürmektedir.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GELİŞTİRİR

Her ikisi de bağışıklık işlevi için hayati olan çinko ve demire ek olarak, kabak çekirdeği mantar önleyici ve anti-viral özelliklere sahiptir.

BÖBREK TAŞLARINI ÖNLER

Kabak çekirdeği, idrar söktürücü ve antioksidan özellikleri nedeniyle vücuttaki toksinleri azaltmaya yardımcı olur. Dolaşımı uyarır, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını arttırır. Ürik asit ve diğer çeşitli toksinler bu nedenle vücuttan atılır, yani tehlikeli böbrek taşlarında birikemezler.

KAN BASINCINI AZALTIR

Kabak çekirdeğindeki yüksek bakır seviyeleri, vücuttaki kırmızı kan hücresi sayısını arttırır ve damarlardan kanın oksijenli geçişini iyileştirir. Düşük sodyum içeriği ile birlikte bu aktivite, kan basıncını düşürerek kalp sağlığını da iyileştirebilir.

SPERM KALİTESİNİ ARTIRABİLİR

Araştırmalar hem kabak çekirdeğinin hem de kabak çekirdeği yağının prostat sağlığını korumaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Kabak çekirdeğinin çinko içeriği; düşük çinko seviyeleri düşük sperm kalitesine bağlı olduğundan, erkek fertilitesini de destekleyebilir.

KABAK ÇEKİRDEĞİNİN ZARARLARI

– Aşırı tüketildiğinde kilo almaya neden olur.

– Cilt sorunu olanlar dikkatli tüketmelidir çünkü sivilceye neden olabilir.

– Aşırı tüketilmesi durumunda ishale neden olur.

– Mide rahatsızlığı olanlar günde bir avuçtan fazla tüketmemelidir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.