DOLAR 32,2100
EURO 35,0034
ALTIN 2.512,30
BIST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

”Jüpiter’e Çıplak Gözle Yakından Bakabilsek Nasıl Görünürdü?” Sorusu Cevaplandı! İşte Yanı Başından Çekilen İki Yeni Fotoğraf

02.09.2022
A+
A-

NASA, 2011 yılında Güneş Sistemimizin en büyük gezegenini incelemek üzere Jüpiter’e bir uzay aracı gönderdi. Beş senelik uzun bir yolculuktan sonra gaz devi gezegene ulaşan Juno, o günden bu yana Jüpiter hakkında pek çok şey öğreten sayısız veri ve görüntü gönderdi. 

Görevine hâlâ devam eden Juno, geçtiğimiz haftalarda yeni veriler ve görüntüler iletti. Uzay araştırmaları yürüten bir bilim insanı olan Björn Jónsson, gelen bir görüntüyü düzenleyerek iki yeni Jüpiter görseli oluşturdu. 

Jüpiter, Juno kadar yaklaşıp bakabilseydik işte böyle görünecekti;

Jónsson, Juno’nun 5 Temmuz tarihinde yakaladığı bir görüntü üzerinde bazı düzenlemeler yaparak yukarıdaki görselleri ortaya çıkardı.

Görsellerden solda olan, bir insan Jüpiter’e Juno kadar yakın olursa ve o bakış açısından bakarsa göreceği versiyon. Söz konusu görüntüyü Juno, Jüpiter’den 5.300 km uzaktayken çekmişti. Sağdaki görselde ise Jónsson, görüntü üzerinde bazı kontrast ve doygunluk düzenlemeleri yaptı. Bu düzenlemeler de Jüptier hakkında elde edilen verilere göre yapıldı. Görselde Jónsson, Jüpiter’in atmosfer yapısını öne çıkardı.

İkinci görseldeki renk farklılıkları bize Jüpiter’in atmosferinin farklı bölümlerinin kimyasal bileşimindeki değişiklikleri gösteriyor. Aynı zamanda gezegenin bulutlarında oluşan güçlü fırtınaların yapısını da ortaya koyuyor.

Juno’nun görevinin aslında 2021’de sona ermesi planlanıyordu ancak uzay aracı bize Jüpiter’den haberler göndermeye devam ediyor. Juno’dan gelen görüntüler ve veriler bir web sitesinde herkese açık şekilde paylaşılıyor. Dilerseniz en güncel görsellere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.