İzmir’de 13 Yaşındaki A.E.K’nin HIV Pozitif Durumu ve Ölümü
İzmir’de 13 yaşındaki A.E.K.’nin HIV pozitif durumu ve trajik ölümü, sağlık sistemindeki eksiklikler ve gençlerin HIV ile mücadelesindeki zorlukları gözler önüne seriyor. Bu olay, toplumda farkındalığı artırmak için önemli bir çağrıdır.
İzmir’de HIV Pozitif Durumu ve A.E.K’nin Ölümü
İzmir’de, kemik erimesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 13 yaşındaki A.E.K’nin HIV pozitif olduğu tespit edildi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi gören genç öğrencinin hayatını kaybetmesi, tüm ülke genelinde derin bir üzüntü yarattı.
Anne ve Kardeş Negatif, Baba Pozitif
Muğla’nın Milas ilçesinde yaşayan A.E.K’nin ailesinde ilginç bir durum ortaya çıktı. A.E.K’nin kendisinden küçük kardeşi ve annesi HIV negatifken, babasının HIV pozitif olduğu öğrenildi. İstismar iddialarının merkezinde yer alan baba, olayla ilgili olarak ilk kez konuştu.
‘Tüm Önlemleri Aldık’
Sabah gazetesine verdiği demeçte, şubat ayında kan bağışı yaparken HIV pozitif olduğunu öğrendiğini söyleyen baba, “Ev içinde tüm önlemleri aldık. Nasıl bulaştığını bilmiyorum” ifadelerini kullandı. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında, 11 Kasım’da A.E.K.’ye otopsi yapıldı.
Psikiyatri Kontrolünde Cinsel İstismar Bulgusu Yok
Cinsel istismar şüphesiyle başlatılan soruşturmada, adli sosyal pediatri ve çocuk psikiyatristi baba ve oğluyla özel görüşmeler gerçekleştirdi. Psikiyatristin değerlendirmesinde, “Baba ve çocukla yapılan görüşmelerde istismar ayrıntılı olarak sorgulandı, ancak herhangi bir belirti tariflenemedi” denildi.
Adli Tıp Kurumu Raporunda Cinsel İstismar Bulgusu Çıkmadı
İzmir Adli Tıp Kurumu, A.E.K.’ye HIV pozitif teşhisi konmasıyla birlikte, rutin bir uygulama olarak çocuğu muayene etti. Adli Tıp Kurumu görevlileri, muayene sırasında çocukta cinsel istismar bulgularına rastlanmadığını belirten bir rapor hazırladı ve bu rapor soruşturma dosyasına eklendi.
Virüs 3 Şekilde Bulaşabiliyor
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, HIV virüsünün bulaşma yollarını açıkladı. Ceyhan, “HIV virüsü, üç ana yolla bulaşabiliyor. Birincisi, anneden doğum sırasında bebeğe geçiş. İkincisi, cinsel temas. Üçüncüsü ise, kan ya da kan ürünüyle bulaşma. Kan ürününün, insan kanına verilmesi sonucu ya da cerrahi işlemler sırasında geçiş olabilir. Çocuğa daha önce yapılan ameliyatlarda test negatif çıkmıştı. Ancak, daha duyarlı bir ikinci testin yapılması gerekirdi. Bu testlerin belli aralıklarla yapılması gerekiyordu. Babanın kanının, çocuğun vücudundaki bir yaradan ya da mide-bağırsak sistemindeki küçük bir yaradan çocuğun kanına temas etmesi sonucu virüs bulaşmış olabilir. Virüsün kana ulaşması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Bu trajik olay, HIV konusunda toplumda farkındalık yaratılması gerekliliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.