İstanbul’da Serebral Palsi İddiaları: Yalçın Ailesinin Hikayesi
İstanbul’da Serebral Palsi üzerine yaşanan tartışmaların merkezinde Yalçın ailesinin hikayesi var. Bu içerikte, ailenin zorlukları, yaşadıkları olaylar ve toplumun tepkisi hakkında derinlemesine bir bakış sunuluyor.
İstanbul’da Mağdur Ailelerin İddiaları
TV100’e konuşan Yalçın ailesi, 4.5 yaşındaki kızları Eylül’ün yakalandığı serebral palsi rahatsızlığının hastane ihmali sonucunda ortaya çıktığını iddia etti. Yalçın ailesinin hikayesi, 4.5 yıl önce sağlıklı bir bebek olarak dünyaya gelen Eylül ile başladı. Doğumdan sadece 10 saat sonra, yenidoğan yoğun bakımına alındı ve 21 gün boyunca annesinden ayrı kaldı.
Doğum Sürecindeki İddialar
Kızlarının doğumuyla ilgili süreci TV100’e anlatan Nurdan Yalçın, doğum sırasında yaşadığı tedirginlikleri şu sözlerle dile getirdi:
- “Pandemi sürecinde kızım dünyaya geldi ve birçok hastaneye gittik. En son bahsi geçen özel hastaneye yöneldik. Doktora gerçekten güveniyorduk; birçok insan da o hastanenin ve doktorun iyi olduğunu söylemişti.”
- “Takiplerimizi düzenli olarak yapıyorduk. 40 artı 6 gün, normal doğum olması için bekledik. Ardından hastaneye gittiğimizde suni sancı verildi ve bebeğin kalp atışları yavaşlandığı için sezaryene alınmam gerektiği bildirildi.”
Gerekli evrakları imzaladığını belirten Nurdan Yalçın, en hayati bilginin kendisine verilmediğini ifade etti. “Ben genel anestezi yapılacağını sanıyordum ama yarıdan sonra uyuşturdular. Normal şartlarda bu bilginin söylenmesi gerekiyordu. Ameliyat sırasında, genel anestezi yapılacağını öğrendim. Pandemi nedeniyle bu uygulamanın daha risksiz olduğu söylendi. O anki görevli bana kıpırdama, sakat kalırsın dedi. Psikolojik olarak çökmüştüm. Onların elindeydim ve iğne yapıldı. Sürekli ağlıyordum, bir süre sonra sakinleştirici verildi.”
Nurdan Yalçın, Eylül’ü gördüğünde yaşadığı şok anını şu şekilde anlattı: “O an şoktaydım. Ailem de benim uyanık bir şekilde çıkınca şaşırdı. Eylül’ü orada küveze aldılar.”
Yoğun Bakım Süreci
Yenidoğan kızının yoğun bakıma nasıl alındığını ve 21 günlük belirsizlik sürecini anlatan Nurdan Yalçın, “O dönem en başından beri şüphelendiğimiz durumlar oldu. Hastanenin ihmali olduğunu biliyorduk. Eğer bu ihmaller olmasaydı, kızım şu an sağlıklı olacaktı çünkü sağlıklı şekilde dünyaya geldi.”
Eylül’ün yoğun bakıma alındığında tırnaklarının morarmış olduğunu ve tepkilerinin oldukça sakin olduğunu belirten Yalçın, “Bize ‘durumu çok kötü, yoğun bakıma aldık’ dediler. 21 gün sonra ise bize bir ilaç verdiler, ilacın ne olduğunu bile bilmiyorduk. 3 aylıkken kızıma epilepsi tanısı koyuldu. 6 aylıkken de yine kapanan hastanelerden birinde MR çekildi ve orada kızıma serebral palsi tanısı kondu.”
Serebral Palsi Nedir?
Serebral palsi, beynin kas hareketlerini kontrol eden bölgelerinin doğum öncesi, doğum sırasında veya doğum sonrası dönemde gelişememesi veya hasar görmesi sonucu meydana gelen, ömür boyu süren fiziksel engellilik durumudur. Bu durum, kasları kontrol etme yeteneğini, hareketleri ve duruş gibi motor becerileri olumsuz etkiler.
Serebral palsinin sık görülen belirtileri arasında:
- Hareket etme zorluğu,
- Konuşmada güçlük,
- Kontrolsüz hareketler,
- Kas sertliği ve
- Huysuzluk
Bebeklerde nedensiz bir şekilde aşırı ağlama, ellerin başparmakları avuç içinde yumulu şekilde tutulması ve kol-bacak hareketlerinde asimetri varsa, mutlaka bir çocuk nöroloji bölümüne başvurulması gerekmektedir.
Kaynak: Haberler.com / Özge Çağıl Sütçü – 3.Sayfa