DOLAR 32,3634
EURO 34,6830
ALTIN 2.390,69
BIST 10.167,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

İşe ara verdiler 80 şehir gezdiler! Günlük ne kadar harcıyorlar?

24.04.2018
A+
A-
1 / 31

Bahar ve Ozan Kıranşa çifti, yedi yıllık iş hayatlarına ara verip, dünya turuna çıktılar. Bahar uluslararası şirkette Orta Asya ve Kafkaslar marka müdürüydü, Ozan ise pazarlama direktörü…

2 / 31

Artık otostop çeken, hostellerde konaklayan ve rüzgâr nereye savurursa oraya giden seyyah bir çiftler… Maceraları Nepal’de başladı. Altı aydır yoldalar. Şu ana kadar 11 ülke ve 80 şehir gezdiler. Annapurna Ana kampına da tırmandılar, Sri Lanka’da dünyanın en güzel tren rotasında yolculuğa da çıktılar.

Fotoğraflar: Bahar ve Ozan Kıranşa

3 / 31

Yedi yıldır iş hayatınızdasınız. Yoğun tempo ya da birbirini tekrar eden günler mi sizi bu maceraya itti?
Ozan: Bunların etkisi büyük… Daha önce Erasmus sayesinde bir yıl İsviçre’de yaşadım. Bahar da iş nedeniyle İsveç’te beş yıl yaşadı. O dönemlerde Avrupa’daki birçok ülkeyi görme şansımız olduğu için artık gözümüz hep uzaklardaydı.

4 / 31

Üç yıl önce Tanzanya’ya, Endonezya’ya ve Tokyo’ya 10’ar günlüğüne gidip gelmiştik. Bu seyahatler maliyet olarak bizi çok zorladı.

5 / 31

“Tek yön bir bilet alıp sonunu düşünmeden yolda olmak, nasıl olur?” diye sorduk birbirimize. Yaşlarımız henüz 30, çocuğumuz yok, “Şimdi yapmazsak ne zaman yapacağız ki?” deyip düştük yollara…

6 / 31

Bu fikrinize aileleriniz tepki nasıl oldu?
Bahar: Öncelikle birkaç ay en yakınlarımıza dahi hiçbir şey söylemedik. Üç-dört ay kendimizi iyice ikna ettik.

7 / 31

Ailelerden, “Deli misiniz, mis gibi işiniz var, zaten işleriniz vasıtasıyla geziyorsunuz, derdiniz ne?” gibi tepkiler geldi.

8 / 31

Sonrasında maceracı olduğumuzu bildiklerinden bu durumu daha çok heyecanla karşıladılar ve desteklediler.

9 / 31

Yola ne zaman çıktınız, belli bir plan yaptınız mı?
Ozan: Temmuz’da Nepal Katmandu’ya tek yön bir bilet aldık. 8 Ekim’de yola çıktık.

10 / 31

Elimizde Asya haritası “Herhalde beş-altı ay sürer” diyorduk. Bunların dışında ne başka bir otel, uçak rezervasyonu ne de Nepal’den hangi tarihte çıkacağımız bilgisi vardı aklımızda. Kendimizi tamamen rüzgâra bırakmak istedik.

11 / 31

Nepal ilk durak, peki sonrası?
Bahar: Nepal’de üç hafta kaldık. Sonra bir ay Hindistan, ikişer hafta Sri Lanka ve Malezya’yı gezdik. Daha sonra bir gün Singapur’da kalıp, bir ay Tayland’da konakladık.

12 / 31

Sonrası sırasıyla ikişer hafta Laos, Vietnam, Kamboçya, Myanmar ve Filipinler. Bu ülkelerin sırası ve kalış süremiz tamamen yolda şekil buldu. Son altı ayda yaklaşık 80’in üzerinde şehir gördük.

13 / 31

İlk kez böyle bir macera yapıyorsunuz, nasıl hazırlandınız?
Ozan: Yola çıkmadan önce bol bol okuduk, araştırdık. Birkaç gezginle mesajlaştık. Daha sizin de söyleşi yaptığınız Candaş Poroy ve Berra ve Murat Çuhadar gibi gezginlerle buluşup onların fikirlerini aldık.

14 / 31

O Her şeyi ince eledik sık dokuduk. Ama öncelikle seyahat sağlığı merkezlerine gidip aşılarımızı olduk. Gerekli malzemeler listesini çıkardıktan sonra da en uygunlarını nereden alırız diye İstanbul’u turladık

15 / 31

Malzemeleri toparladıktan sonra da en yakınlarımıza ne olur ne olmaz diye vekâletlerimizi verdik ve yola çıktık.

16 / 31

Yanınızda neler var?
Bahar: Benim çantam 8 kilo (34 Litre). Ozan’ın ise 11 kilo (50 litre). Bir tane de 20 litrelik küçük, günlük sırt çantamız var. Sadece ben shot bardağı koleksiyonu yaptığım için her ülkeden bir bardak alıyorum.

17 / 31

Bu durum biraz ağırlığı arttırdı. Çantalarda çok ekstra şeyler yokç Beşer tişört, birer şort, pantolon, elektronik eşyalar, İsviçre çakısı, ilaçlar vs.

18 / 31

Yol boyunca en unutamadığınız anlar nelerdi?
Ozan: Nepal’de Himalayalar’da sekiz günlük trekkingle Annapurna Ana kampına tırmandık. Varanasi’de ölü yakma törenlerine şahit olduk.

19 / 31

Sri Lanka’da dünyanın en güzel tren rotası olan Ella- Kandy trenine bindik, usulen vagonlardan sarktık. Çocuklar gibi şendik. Vietnam’ın acı yakın tarihini yerinde gördük.

20 / 31

Angkor Wat’da dolaştık. Tayland’da dalış eğitimi alıp denizin 30 metre altına daldık. Sualtının muhteşem dünyasını keşfettik

21 / 31

Dünya turunun artıları… Artık dalış hayatınızın bir parçası sanırım…
Bahar: Evet, artık ikimizin de yeni hobisi… Öylesine büyülü bir dünya ki su altı… Her an sürprizlere açık bir yaşam alanı olduğundan çok heyecan verici geliyor bize.

22 / 31

Tropik iklime sahip ülkelerde dalış yapmak da ayrıca adrenalin artıran bir sebep. Çünkü sadece belgesellerde gördüğümüz balıklarla, mercan kayalıklarında yüzme şansımız oldu.

23 / 31

Dünyanın en büyük canlılarından biri olan balina köpekbalığını gördük bu dalışlarımızdan birisinde.

24 / 31

Yol boyunca sizi en çok ne etkiledi?
Ozan: Gittiğimiz yerlerden de ziyade yolda tanıştığımız insanlar. Örneğin Himalayalar’da 4200 metrede 83 yaşında bizden çok daha dinç bir amcayla karşılaştık.

25 / 31

Yapılamaz denilenin canlı örneğiydi. Sri Lanka’da 73 yaşında neredeyse hiç İngilizce bilmeyen, akıllı telefonu ya da bilgisayarı olmayan, 1970’lerdeki gezginlerden farksız bir teyze tek başına gezerken çıktı karşımıza. Ya da 40’lı yaşlarında ve yanında altı-yedi yaşındaki çocuğuyla kendi yaptığı bileklikleri satarak dünyayı dolaşan kadın.

26 / 31

Bütçeniz ne kadar?
– Yola çıkarken aklımızdaki bütçe günlük iki kişi için 40-45 dolar civarıydı. Tabi o zamanlar dolar da 3.30 TL’ydi. Bu önemli bir ayrıntı çünkü toplam bütçemiz çok etkilendi son zamanlardaki artıştan haliyle. Şu an itibariyle bütçemiz günlük olarak iki kişi için 45-50 dolar (180-200 TL) gibi…

27 / 31

Siz de en çok kalıcı iz bırakan ülke hangisi?
– Nepal. Çünkü Himalayalar’a görmek harikaydı. Hem fiziksel hem zihinsel olarak gerçekleştirdiğimiz en zorlu ve ödüllendirici aktiviteydi.

28 / 31

Nerede konaklıyorsunuz?
– Genelde hostel ya da misafirhane gibi düşük bütçeli yerlerde kalıyoruz.

29 / 31

Maceranızda otostop da var mı?
– Ara sıra kullanıyoruz. Örneğin Tayland’ın kuzeyinde iki-üç kez otostop çektik.

30 / 31

En çok nerede eğlendiniz?
– Tayland. full moon partilerinde ve adalardaki gece hayatı inanılmazdı.

31 / 31

Geri dönmeyi düşünüyor musunuz?
– Kesinlikle bir yerde bitireceğiz. Dünya turu güzel ama sevdiklerimizi ve çalışıp bir şeyler üretmeyi de özledik.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.