DOLAR 32,2916
EURO 34,8154
ALTIN 2.409,33
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

İran’da bir Türk şehri: Tebriz

17.08.2018
A+
A-

İran’da yaklaşık 37 milyon Türk yaşıyor. Benim ise İran’da Erdebil’den sonra ikinci durağım Türklerin yaşadığı, aynı zamanda İran’ın en büyük dördüncü şehri olan Tebriz oldu. Tebriz, tarihi baharat yolu üzerinde kurulu bir şehir olmasından ötürü birçok medeniyetin ve kültürün merkezi olmuş. 350 yıl önce yaşanan büyük deprem sonrası birçok tarihi eserini kaybetse de, şehir tarihin izlerini saklı ara sokaklarda ve beklenmedik yerlerde göz önüne seriyor.

İran’da bir Türk şehri: Tebriz

İran’da bir Türk şehri: Tebriz

Taarof nedir?

Detaylara geçmeden önce İlk olarak bilmeniz gereken çok eskiye dayanan bir âdet hakkında bilgi vermek istiyorum. Taaroof, İranlıların nezaket âdeti. Bir dükkâna ya da pazara girdiğinizde, parayı uzattığınız an ilk olarak kalsın ya da konuğumuz ol cevabını alırsınız. Bu laf günlük hayatta nezaketen söylenen bir jesttir. Gerçek olarak algılayıp parayı vermemezlik yapmayın…

İran’da bir Türk şehri: Tebriz

class=’cf’>

Bu şehir de en mutlu olduğum şey yemek olsa gerek. Genel olarak İranlılar pilav ve ete önem gösteriyorlar. Tadılması gereken lezzetler arasında; Binab kebabı, görme sabzı, dizi (abguşt), Tebriz köftesi, fesenjan, ve yüzlerce çeşit pilav ve ilginç meyveleri sayabiliriz. Meyve ve dondurma karışımlı içecekler çok popüler. Ekmek istediğiniz zaman ise size Sangak adında bizim pide olarak tanımladığımız bir lavaş türü geliyor. Nargile ise çay ve kahve gibi sık tüketiliyor. Sipariş ettiğiniz nargilenin yanına hemen bir demlik çay geliyor ve bu ikilinin ücreti ise 6 Tümen (3.75 TL)

İran’da bir Türk şehri: Tebriz

Görülmesi gereken yerler

Şehir merkezinde yer alan Gök Cami, dünyanın en büyük kapalı çarşısı olan Tebriz Bazaar, Arg of Tebriz, Tarihi Belediye Binası, Azerbaycan Müzesi, Qajar Müzesi ve Tebriz’e 50 km uzaklıktaki Kandovan Volkanik köyü görmeniz gereken başlıca yerler. Bunlar haricinde şehrin sokakları, birden karşınıza çıkan küçük ve etkileyici meydanları, gezmeye ve keşfetmeye değer.

İran’da bir Türk şehri: Tebriz

İran’da bir Türk şehri: Tebriz

Kalacak yer

İran’ın genel sıkıntısı olan internet üzerinden otel ve kalacak yer bulma problemi Tebriz’de de mevcut. Maalesef hostel kültürü şehirde yok. Oteller ise genel olarak pahalı. Eğer otel lüksü aramıyorsanız, şehir merkezine 2.5 km uzaklıkta bulunan ve sadece şehir dışından gelenlerin kalabildikleri kamp alanında ücretsiz olarak kalabilirsiniz. Sadece çadırınızın olması yeterli. Kamp içerisinde; duş, ücretsiz elektrik, içme suyu, kapalı çadır alanları ve güvenlik görevlisi bulunmaktadır. Bunu haricinde kalma ihtiyacınızı kısa süre karşılayabilmek adına couchsurfing üzerinden sizlere evini açacak bir sürü Tebrizli bulabilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.