DOLAR 32,5446
EURO 34,8663
ALTIN 2.430,28
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

İnsan Gözünün Göremediği Renkleri Normal Bir Kameranın Görmesini Sağlayan Teknoloji Geliştirildi

06.11.2020
A+
A-

İnsanlar olarak aslında gözümüzün önünde olsalar da bazı renkleri göremiyoruz. Fakat Tel Aviv Üniversitesi’nde gerçekleştirilen yeni bir araştırmada bu soruna bir çözüm bulunuyor. Araştırmacılar, gözlerimizin ve sıradan kameraların göremediği renkleri görülebilir hale getirecekler.

Göremediğimiz renkleri görmemiz içinse yeniden bir kamera kullanmamız gerekecek. Araştırmacılar, bu kamerayı geliştirdikleri araştırmanın sonuçlarını Laser & Photonics Reviews dergisinin Ekim 2020 sayısında yayınladılar. Araştırmacıların yeni kameraları hayatımızın pek çok alanında kullanım imkânına sahip.

İnsan gözünün göremediği renkler görülebilir olacak:

göremediğimiz renkler

Gözümüz yalnızca 400 nanometre ve 700 nanometre dalga boyları arasındaki fotonları görebiliyor. Ancak bu aralık, elektromanyetik spektrumda fazlasıyla küçük bir yer kaplıyor. Bu spektrumda radyo dalgaları, mikrodalgalar, X ışınları ve dahası bulunuyor. 400 nanometrenin altı ultraviyole ya da UV radyasyonu bulunurken 700 nanometrenin üstünde kızılötesi radyasyon (yakın – orta – uzak) bulunuyor.

Araştırmayla birlikte geliştirilen teknoloji, hidrojen, karbon ve sodyum gibi gaz ve maddeleri görülebilir hale getiriyor. Normalde kızılötesi spektrumunda kendilerine has renklere sahip olan bu maddelerin yanı sıra doğada bulunan ancak çıplak gözle görülemeyen biyolojik bileşenleri de görmemizi sağlayacak.

kamera

Araştırmacılar, göremediğimiz kısımlarda kalan renklerin fazlasıyla önem taşıdığına işaret ediyor. Zira birçok materyal kendisine has bir renge sahip. Bu sayede en basitinden kanser hücreleri kolay bir şekilde tespit edilebilir hale geliyor. Ancak bugüne kadar bunu yapabilmek için pahalı ekipmanlara ihtiyaç duyuluyordu.

Araştırmacıların yeni teknolojileriyse günümüz teknolojilerinden daha ucuz ve daha iyi verim sunuyor. Geliştirilen kamera, standart bir kameraya takılabiliyor ve bu sayede kamera orta kızılötesi bölgeyi görülebilir hale getiriyor. Araştırmacılar, geliştirdikleri teknoloji için patent de aldılar ve şimdiden uluslararası şirketlerle görüşmelere başladılar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.