DOLAR 32,4488
EURO 34,7445
ALTIN 2.436,93
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

TL, Dolar Karşısında En Çok Değer Kaybeden Para Birimi Oldu

03.11.2020
A+
A-

Türk Lirası, son aylarda yabancı para birimlerine karşı ciddi oranda değer kaybına uğradı. 2020 yılına 5,95 seviyesiyle başlayan dolar/TL, bugün 8,54’ü görerek yeni bir rekor kırdı. Avrupa’nın para birimi euro da farksızdı. Bu seneye 6,67 seviyesinden başlayan euro/TL, bugün 10 seviyesine ulaştı.

Bloomberg’in verilerine göre TL’nin 2020’nin başından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı %30’u aştı. Bu değer kaybı TL’yi değer kaybı sıralamasında ilk sıraya koydu. Sözcü, Bloomberg’in verilerinden hazırladığı grafikte dolara karşı en çok değer kaybedenler ve kazananları gösterdi.

TL en çok değer kaybeden para birimi oldu:

dolar tl

TL, bu yıl %30,14’lük kayıpla dolar karşısında en çok değer kaybına uğrayan para birimi olurken ikinci sırada Brezilya reali ve üçüncü sırada Arjantin pesosu yer aldı. Dolara karşı en fazla değer kazanan para birimiyse Filipin pesosu oldu. Çin yuanı, dolar karşısında %4,26’lık değer kazanarak listenin dördüncü sırasında yer aldı.

Hollanda merkezli Rabobank’ın kıdemli stratejisti Piotr Matys, yayınladığı raporda TL’nin dolara karşı yaşadığı değer kaybına değindi. Piotr’ın raporunda Joe Biden’ın seçilmesi ihtimalinin artmasının TL üzerinde baskı yarattığına işaret edildi. Joe Biden’ın Türkiye’ye karşı daha sert bir tavır alması bekleniyordu.

Piotr Matys, bugün başlayan ABD seçimlerinde kazanan ismin Joe Biden olması sonucunda TL’nin değer kaybı yaşamaya devam edebileceğini ifade etti. Piotr, Biden’ın zaferi üzerine Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın değer kaybının önüne geçmek için politika faizini en az 500 baz puan artırabileceğini de sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.