DOLAR 32,2523
EURO 34,6826
ALTIN 2.393,94
BIST 10.247,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 20°C
Paz 19°C

İlk grafen çip üretildi: Bilgisayarlar hız kazanacak

ABD’de bilim insanları silikon yerine “grafen” yani tek atom kalınlığında karbon katmanı kullanarak mikroçip üretmeyi başardı. Keşif, geleceğin bilgisayarlarının kat kat hızlı olmasını sağlayabilir.

05.01.2024
A+
A-

Silikon bazlı çiplerin yerini grafen tabanlılar alacak, teknoloji devrimi yolda

ABD’de bulunan Georgia Teknoloji Enstitüsü uzmanları, tarihte ilk kez grafenden “işler bir yarı iletken mikroçip” üretmeyi başardıklarını açıkladı.

Bilim insanları yalnızca bir atom kalınlğındaki karbon katmanı üretmek için nanoteknoloji kullandı.

Bu konuda 20 yıldan uzun süredir çalışan uzmanlara göre keşif elektronik dünyasında devrim anlamına geliyor. Zira grafen kullanılarak daha küçük, daha az ısınan ve daha yüksek performanslı çipler ve mikroişlemciler üretilmesi mümkün olacak.

Araştırmacılar, “Teknolojinin nereye evrileceğini şimdiden öngörmek kolay değil ama çok büyük bir kapı aralandı. Grafen sonraki adım olcak ve 50 yıl içinde silikon yerine sadece grafen kullanıyor olabiliriz.” dedi.

Bilim insanları, grafenin silikona kıyasla performans açısından elektronik üretimi için 10 kat daha elverişli olduğunu söylüyor.

Mevcut elektronik çiplerin kalbinde yatan transistörler silikondan üretiliyor ancak boyut küçüldükçe üretim zorlaşıyor. Yakın zamanda silikon işlemcilerin ve dolayısıyla akıllı cihazların hız limitine ulaşacağı öngörülüyor.

Karbon atomlarının altıgen şekilde dizildiği grafen, çok hafif olmasına rağmen çelikten 200 kat daha güçlü bir yapıya sahip.

Uzmanlara göre grafen çipler sayesinde geleceğin akıllı cihazları ve bilgisayarları günümüzdekinden kat kat hızlı olabilir.

NTV

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.