İklim Değişikliği ve Afet Yönetimi
İklim değişikliği ve afet yönetimi arasındaki ilişkiyi anlatan detaylı bir içeriği keşfedin. İklim değişikliğinin afetler üzerindeki etkilerini ve etkili afet yönetimi stratejilerini öğrenin.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (Afad), İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) projesi kapsamında 2100 yılına kadar Türkiye’nin iklim değişikliğinden nasıl etkileneceğini gösteren haritalar hazırladı.
Proje Detayları
Afad, 2020 yılında Avrupa Birliği tarafından finanse edilen İDAY projesini başlatmıştır. Proje, iklim değişikliğinin neden olabileceği afetlere ilişkin riskleri belirlemeyi, kayıpları azaltmayı ve riskleri yönetmeyi hedeflemektedir. Almanya, İtalya ve İspanya’daki uygulamaları incelemek amacıyla çalışma ziyaretleri gerçekleştirilmiştir.
Proje Sonuçları ve Hedefler
İDAY projesi kapsamında Afad personeli eğitilmiş, risk analizleri yapılmış, uyum planları geliştirilmiş ve kamuoyunu bilinçlendirme çalışmaları yürütülmüştür. Proje kapsamında Antalya ve Trabzon’da iklim uyum planları hazırlanmıştır. Türkiye’nin 2100 yılına kadar iklim değişikliği haritaları üzerinden gelecekteki riskler ve etkiler analiz edilmiştir.
Afet risk azaltma çalışmalarının önemi vurgulanan projede, iklim değişikliğinden kaynaklı afetlerin şiddetini ve sıklığını artırabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle, özellikle sel, heyelan, çığ gibi afetler için risk azaltma çalışmalarının hayati önem taşıdığı vurgulanmıştır.
Kuraklık, soğuk hava dalgaları ve sıcak hava dalgaları gibi iklim değişikliği etkilerinin tarım, hayvancılık ve diğer sektörler üzerindeki olası etkileri üzerine çalışmalar yürütülmüş ve önlemler alınması gerektiği vurgulanmıştır.