DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

İki yılda 48 şehir nasıl gezilir?

25.06.2018
A+
A-
1 / 26

Meral Muslu Kılıç (43) satış müdürüydü. Çalıştığı şirket kapanınca 23 yıllık çalışma hayatına ara verdi. Sadece iş gezilerinden oluşan seyahatleri 2016’da farklı bir boyut kazandı. Artık sık sık eşi Suat Kılıç (38, gayrimenkul yatırım danışmanı) ile seyahat planı yapıyor. Gezginlik macerası Tayland ile başladı. Asya vazgeçilmezi oldu. Daha yolun başında sayılır. Bugüne kadar Avrupa, Asya ve Afrika’da 16 ülke ve 48 şehir gezdi. Phuket ve Kızıldeniz’de dalış da yaptılar, uçurumun kenarında olan ve dünyanın en hızlı roller coaster’ına da bindiler.

Fotoğraflar: Meral Muslu Kılıç

2 / 26

Her gezginin kendine özel bir seyahat tanımı var. Sizin seyahate bakışınız nedir, nasıl tanımlarsınız?
– Benim için özgürlük demek. İnsan neleri sevip sevmediğini, neyin kendini mutlu ettiğini, korkuttuğunu, heyecanlandırdığını gezerken keşfediyor.

3 / 26

Kendi sınırlarınızı zorlamanız güzel bir şey. Bu çok öğretici… Ben daha yolun başında sayılırım, her şey 2016’da başladı. Çalıştığım işyeri iki yıl önce kapanınca, 23 yıl çalıştığım profesyonel iş hayatıma ara verdim. Artık sık sık seyahat ediyorum.

4 / 26

Çalıştığınız zaman seyahat etmiyor muydunuz?
– Genelde yurt içinde seyahatlerim oluyordu. Ege ve Akdeniz kıyılarını komple gezdim. Bodrum Marmaris ve Fethiye’ye kaç kere gittiğimin sayısını hatırlamıyorum bile.

5 / 26

Yalnız çoğunluğu beş yıldızlı otellerde, tatil modunda geçiyordu. Gezginlik denemez buna, rahatına düşkün tatilci diyebiliriz. Aslında çok pişmanım…

6 / 26

Neden?
– Yurt dışına çıkınca ve yeni kültürleri gördükten sonra tatil köylerine, lüks otellere ne kadar anlamsız paralar harcadığımı görmek üzdü beni. Örneğin 2012’de Kemer’de bir otele balayına gitmiştik. Odanın geceliği 800 TL’ydi. Beş gece uçak dâhil 5 bin TL harcamıştık. Şimdi dönüp baktığımda “O paraya nerelere gidermişiz. Maldivler, Bali, Phuket’de bile tatil yaparmışız” diyorum.

7 / 26

Yurt dışı maceranız hangi ülke ile başladı?
– Tayland… İzlediğimiz film ve belgesellerden hep Asya ülkelerini merak ederdik. Egzotikliği, tropikal iklimi, vizesiz ve ucuz ülke olması çok cazip geldi. Ayak basmadık yer bırakmadık.

8 / 26

Tapınaklar çok ilgi çekiciydi. Tamamı altın varakla kaplı Wat Pho (Yatan Buda), ülkenin en görkemli, etkileyici ve kutsal kabul edilen Wat Phra Kaew ( Zümrüt Buda) ve Chao Praya Nehri kenarında bulunan Wat Arun (Gün Batımı) tapınaklarını gezdik. Floating Market’te (Yüzen Pazar) tekneyle dolaşıp meyve ve sebze aldık. Boynumuza yılan sarıp fotoğraf çektirdik.

9 / 26

Bangkok Safari World’de, serbestçe dolaşan hayvanların arasında jeep safari yaptık. Zürafa, fil, kaplan besledik. Orangutan yavrusuyla kucaklaştık. Çok sevdik Asya’yı ve insanları…

10 / 26

Sonrasında zaten 26 günde Bali, Kuala Lumpur, Singapur ve Hong Kong gezisi yaptık. Daha sonra da 14 güne Katmandu ve Hindistan gezi sığdırdık.

11 / 26

Yolun başında bir gezgin için, 26 günlük seyahat mini bir dünya turu gibi gelmiş olmalı size…
– Evet, hayatımın en uzun tatilini planladım. Bu da bir tecrübe oldu. Geçen yıl haziran-temmuz arası yaptık seyahatimizi. Kişi başı her şey dâhil toplam 7500 TL’ye 26 günde dört ülke gezdik.

12 / 26

İkisi İstanbul’dan giderken ve gelirken aktarma uçuşu olmak üzere toplam yedi uçağa bindik. Dört ülke olduğu için uçak bileti bütçenin yaklaşık yüzde 48’sini oluşturdu.

13 / 26

Normalde Asya’ya gidiş- geliş uçak bileti aynı ülke veya tek ülke ise toplam bütçenin yüzde 30-35’ini oluşturab

14 / 26

Peki neler yaptınız, biraz anlatabilir misiniz?
– Bali’de Gili Adaları’nda yüzdük. Rengârenk balıklarla şnorkel yaptık. Ubud’da dünyanın en pahalı (1 fincanı 35-100 dolar arasında) ve en ilginç yöntemle hazırlanan Kopi Luwak kahvesini tattık.

15 / 26

Endonezya dilinde ‘Kopi’ kahve demek, ‘Luwak’ ise kahvenin üretiminde canla başla çalışan Misk kedisinin cinsi. Luwak kedileri kahve ağaçlarındaki en kaliteli meyveleri yiyip, protein kısımlarını sindirdikten sonra çekirdek kısımlarını dışkılıyorlar. Toplanan çekirdekler hijyenik şekilde yıkanıp, kavrulup, öğütülüyor. Çok ilginçti.

16 / 26

Singapur’da Merlion Heykeli’ni, Marina Bay Sand (Gemi oteli) gibi en meşhur yerleri gezdik. Kuala Lumpur’da 272 merdivenle çıkılan, size maymunların eşlik ettiği Batu Mağaraları’nı gezdik. Hong Kong’ta Meşhur Oceans Park’a gittik ve zirveye teleferikle çıktık. Uçurumun kenarında olan ve aşırı heyecanlı roller coaster’e bindik, çok eğlendik.

17 / 26

Asya’yı gezmek güzel ama özellikle mutfağı bize çok uzak. Farklı lezzetler denediniz mi?
– Daha çok tropikal meyvelerine bayılıyorum. Dışı pembe, içi kiviye benzeyen beyaz ve çekirdekli pithaya (Ejder meyvesi) çok güzel. Özellikle Tayland yemeklerinde favorim ‘Pad Thai’ Tayland usulü pirinç noodle, sebzeli ve fıstıklı.

18 / 26

Tom Yam Gung çorbası (Tayland usulü acılı karides çorbası). Bangkok ve Phuket’de sokak tezgahında satılan böceklerde gördüm ama alana veya yiyene rastlamadım.

19 / 26

Biraz turistik amaçlı geldi bana. Hint yemeklerini de çok seviyorum. Özellikle ‘Thali’ denen tepsi içinde servis edilen, pilav, tavuk çeşitleri, çeşitli soslar, yoğurt ve turşudan oluşan ana yemekleri. Yalnız Asya’da kötü kokusuyla dünyaya nam salmış ve uçağa, otel odalarına sokulması yasaklanmış, hatta para cezaları verilen Durian meyvesini tatmaya cesaret edemedim.

20 / 26

Asya’da yapılacak birçok aktivite de var. Adrenalin dolu şeyler denediniz mi?
– Adrenalini seviyoruz. Örneğin dalış brövelerimiz var. Phuket ve Kızıldeniz’de dalış yaptık. Phuket’te fil safarisi yaptık, hatta bizzat fili sürdüm.

21 / 26

Ters trafik olmasına rağmen Bali’de her yeri motosikletle gezdik. Listemizde skydive yapmak da var. Bu aralar bungee jumpinge de çok hevesliyim.

22 / 26

Dünyayı hiç gezmemiş, gezmeye cesaret edememiş olanlara neler tavsiye edersiniz?
– Kariyerde yapsınlar seyahat de etsinler. Başlamak bitirmenin yarısıdır. İlk adımı attıktan sonra gerisi geliyor.

23 / 26

Kendimden biliyorum. Seyahatin kişisel gelişimimiz üzerinde etkisi olduğuna ve insanı özgürleştirdiğine, olgunlaştırdığına ve daha mutlu ettiğine inanıyorum. Bahanelerinizi bir kenara bırakın düşün yola pişman olmayacaksınız…

24 / 26

“Dünyanın 7 harikasından üçünü ( Petra, Tac Mahal ve Kolezyum) gördük. Sıradaki rotamız kalan dört güzele kavuşmak…”

25 / 26

Meral Muslu Kılıç, seyahatleriyle ilgili fotoğraflarını ‘@dunyabirkitaptir’ Instagram adresinden paylaşıyor.

26 / 26
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.