DOLAR 32,3811
EURO 34,7832
ALTIN 2.398,38
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

08.08.2020
A+
A-

Özellikle yaz aylarında artmaya başlayan idrar yolu enfeksiyonu, tedavi edilmediğinde böbreklere ulaşarak ölüme bile neden olabilmektedir. Her 2 kadından birinde idrar yolu enfeksiyonu görülürken her 100 erkekten sadece 14’ünde görülmektedir. Uzmanlar, idrar yolu enfeksiyon belirtilerinden sadece birinin bile görülmesi durumunda doktora başvurulması konusunda uyarıyor. İşte idrar yolu enfeksiyonu hakkında merak edilenler…

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NASIL OLUŞUR?

İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle böbrekler, mesane ve üretraya, kalın bağırsak florasında bulunan bakterilerin yerleşmesi sonucunda oluşur. Üretra ve mesanede bulunan enfeksiyona ‘alt idrar yolu enfeksiyonu’ adı verilirken, böbreklerde görülen enfeksiyon ise ‘üst idrar yolları enfeksiyonu’ denilmektedir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYOONU TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmediğinde bakteriler böbreğe ve kana ulaşabilir. Bu durum kişinin hastaneye yatırılmasına ve hatta ölümüne bile neden olabilir. Yine tedavi edilmezse bakterilerin kana yayıldığı ‘üro-sepsis’ olarak adlandırılan çok daha ciddi bir tablo ortaya çıkabilir. Kronik rahatsızlığı bulunan, bağışıklık sistemi hastalığı bulunanlar üro-sepsis şoka veya organ yetmezliğine kadar ilerleyebilir. Bu nedenle hemen tedaviye başlanması gerekir.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONU NEDEN KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜR?

Yapılan araştırmalar, her 2 kadından 12inin en az 1 kere idrar yolu enfeksiyonuna yakalandığını ortaya koyuyor. Özellikle üreme çağındaki kadınlar sık rastlanan enfeksiyonun başlıca nedeni cinsel ilişkidir. Kadınların anatomik olarak dış idrar yolu erkeklere göre daha kısa olduğu için bakterilerin kat etmesi gereken mesafe de azdır. Bu durumda sık idrar yolu iltihabına sebep olur. Bunun yanı sıra tuvaletten sonra yapılan temizlikte oldukça önemlidir. Tuvalet temizliği arkadan öne doğru yapıldığında, anüs çevresindeki organizmalar vajinaya taşınmış olur. Cinsel ilişki esnasında meydana gelen mikroskobik travmalar ve ilişki ile genital bölgede yuvarlanan bakterilerin mekanik olarak dış idrar yoluna taşınması da enfeksiyon eğilimini artırır.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak için bol su içmek, tuvalet hijyenine dikkat etmek, genital bölgeyi temiz ve kuru tutmak, pamuklu iç çamaşırı giymek ve her gün çamaşır değiştirmek, genital bölgede kozmetik ürün kullanmamak gerekir.

İLİşKİLİ HABERLER Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Bebeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Böbrek Enfeksiyonu (Pyelonefrit)

Böbrek Enfeksiyonu (Pyelonefrit)

Yaz Aylarında Artan Hastalık: Böbrek Taşı

Yaz Aylarında Artan Hastalık: Böbrek Taşı

Yaz Aylarında Artan İdrar Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat

Yaz Aylarında Artan İdrar Yolu Enfeksiyonlarına Dikkat

İLİşKİLİ GALERİLER Çocukları Enfeksiyondan Korumanın Yolları

Çocukları Enfeksiyondan Korumanın Yolları

İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin En İyi Çare!

İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin En İyi Çare!

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Karşı Maydanoz Kürü!

İdrar Yolu Enfeksiyonuna Karşı Maydanoz Kürü!

Böbreklerin Çalışmasına Yardımcı Besinler

Böbreklerin Çalışmasına Yardımcı Besinler

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.