DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Huawei yenilgiyi kabul etti! Qualcomm devreye girdi Qualcomm işlemcili telefonlar, Huawei ile bir kez daha rekabet etmek zorunda kalabilir. Çinli firma, …

09.08.2020
A+
A-

Huawei, 15 Eylül 2020 tarihinden itibaren Kirin işlemcilerini üretemeyecek. Zira Çin temsilcisi bu işlemcilerin üretilmesi için gerekli olan yarı iletken maddelerini satın alamayacak. 120 günlük hakkının dolmak üzere olduğunu bilen Doğu Asya temsilcisi zor durumda.

33 yıllık firma, ABD’nin uyguladığı ambargo kararı yüzünden bir süredir TSMC tarafından destekleniyordu ancak bu durum ortadan kalktı. Bu destekten mahrum kalan HiSilicon kimilerine göre ölüme terk edildi.

Böylece Huawei tarafından üretilen ve Snapdragon işlemcileri ile rekabet etmesi adına piyasaya sürülen Kirin işlemcileri tarihin tozlu raflarına karışacak. Son Kirin işlemcisi olarak tanımlanan Kirin 1020, Mate 40 modeli için geliştiriliyor.

Bu fırsatı değerlendirmek isteyen Qualcomm, Donald Trump’tan yarı iletken maddeler satmak adına izin almaya çalışacak. Bilindiği üzere ABD menşeli teknolojileri kullanan üreticilerin bu teknolojileri Huawei markasına satmadan önce bir lisans alması gerekiyor.

Qualcomm, ABD tarafından uygulanan bu ambargonun kendisini Huawei’den daha çok etkileyeceğini düşünüyor ve bundan dolayı acele ediyor. Semiconductor Manufacturing International Corp imzalı işlemci olan Kirin 710A, Huawei yöneticilerini pek memnun etmedi. Artık Qualcomm işlemcili telefonlar denilince aklımıza bir kez daha Huawei gelebilir.

Buna ek olarak Huawei ile MediaTek arasında bir anlaşmanın imzalandığı ve bu anlaşma sonucunda Huawei ekibinin MediaTek ekibinden 120 milyonun üzerinde çip sipariş ettiği söyleniyor. Bazı kaynaklar ise Huawei ile Samsung’un bir anlaşma yapacağını belirtiyor.

Bilindiği üzere Qualcomm ile HiSilicon arasındaki işlemci rekabetini HiSilicon kazanmıştı ancak Trump’ın Amerikan şirketlerini öne geçirmek için hayata geçirdiği strateji Huawei için iyi olmadı. Bu rekabet Çin’de son bulmuştu. Peki Çinli firmayı şu anda kimler destekliyor?

Intel, Micron Technology ve Xilinx üçlüsü ABD’den Huawei ile ticaret yapabilmek adına onay almayı başardı. Qualcomm da bu şirketlerin arasına katılmak istiyor. Eğer kendisi ABD’den izin alabilirse önümüzdeki yıl piyasaya sürüleceği söylenen P50 ve Mate 50 modellerinin bir Snapdragon işlemcisi tarafından donatıldığını görebiliriz.

Snapdragon işlemcili telefonlar hakkında neler düşünüyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.