DOLAR 32,3613
EURO 34,9886
ALTIN 2.311,25
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Huawei ve Çin ilişkileri sarsıldı: Tutuklama kararı! Huawei ve Çin ilişkileri bir defa daha kaynama noktasına geldi. Peki Çinli yöneticiler neden Huawei’nin…

27.04.2020
A+
A-

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Huawei, Çin hükûmetinin kontrolünde!” iddialarını sürekli bir şekilde reddeden Huawei, 2 sene önce yaşanan bir tutuklama kararı yüzünden her yerde gündemde.

The New York Times, Çin yönetiminin Aralık 2018’de 5 eski Huawei çalışanını tutukladığını ifade etti. “Çin’in WhatsApp uygulaması” olarak adlandırılan WeChat aracılığı ile kurulan bir diyalog, Çinli siyasetçileri harekete geçirdi.

Çin hükûmetinin, İran yaptırımlarının delindiği gerekçesi ile tecrübeli teknoloji şirketini suçlu buldu. Tutuklanan kişiler, Çin hükûmetinin bu konu hakkında ortaya bedensel bir delil koymadığını belirtti.

Huawei ve Çin ilişkileriKeza eski bir Huawei çalışanı olan Li Hongyuan’in kendi hakkı olan bir ödemeyi istek etmesi üzerine tutuklandığı iddiası, Çinli vatandaşların endişelenmesine sebep oldu. Bu olayların uzun bir vakit baştan başa saklanması, Çin’e olan güveni azalttı.

Tutuklanan beş eski çalışanın Huawei ile bir anlaşmazlığa düştüğü öğrenildi. Bu bağlamda bir çalışan WeChat üzerinden “Huawei’nin İran’a ürün sattığını kanıtlayabilirim!” şeklinde bir mesaj göndererek Çinli markayı dolambaçlı bir şekilde suçladı.

Donald Trump tarafından İran yaptırımlarını delmekle suçlanan Huawei, kendi çalışanları göre da darbe almış oldu. Sadece bu yazılan mesaj yüzünden tutuklanan eski Huawei çalışanlarından Li Hongyuan ve Zeng Meng, İran yaptırımları yüzünden sorgulandı.

Huawei ve ÇinHongyuan ve Meng, niçin kendilerinin de yer aldığı bu beş kişinin yabancı haber kaynakları ile bağlantı halinde olduğunu izah etmek üzere de sorgulandığını söyledi. Huawei, kendi parasını istediği yüzünden tutuklandığı iddia edilen Hongyuan için de bir yorumlama yaptı.

Yapılan açıklamada bu kişinin çalışma sözleşmesinin ihlali yüzünden tutuklanmadığını ama kendisi hakkında yasa dışı etkinlik iddiaları olduğu için tutuklandığını bildiri etti. Yeni iddialar, ABD’nin söylemlerini doğrular nitelikte. Zira bu söylemler, Huawei’nin haksızlıklara karşı sessiz kaldığını ve çalışanlarının konuşmalarını izlediğini öne sürüyor.

Huawei ve Çin

8 aydan artı bir süredir göz altında olan Hongyuan ile 3 aydır göz aşağı tutulan Meng, şu lahza için Çin ile Huawei’nin yaptırımlarına maruz kalıyor. Bir Takım kaynaklara tarafından Çin ile Huawei, böyle bir açığın ABD’ye koz olarak ortaya çıkmamasını istiyor.

Çinli yöneticiler, böyle bir olayın Donald Trump yönetimine yarayacağını düşündüğü için Huawei hakkında olumsuz görüşler belirtiyor. Huawei ise eski çalışanlarının suçlamaları yüzünden zor durumda.

sonuç olarak Huawei’nin İran yaptırımlarını deldiğine dair bir delil mevcut yok. Çinli siyasetçilerin tedirdiğinliği ve Huawei’nin bu konudaki hassasiyeti, yaşananların bu noktaya gelmesine sebep olmuş olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.