DOLAR 32,3244
EURO 34,8465
ALTIN 2.387,31
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Hiçbir koruyuculuğu yok! Cildinize…

03.07.2020
A+
A-

Mevsim normallerin üstünde seyreden hava sıcaklıklarıyla beraber güneş ışınlarını azami çeken renk olarak tanıdık siyah renkteki kumaş maskeler, birçok birey göre seçim ediliyor.

Uzmanlar pandemi sürecinde maske kullanımının önemli olduğunu, yaz mevsiminde maske kullanımının zorlaştığına uyarı çekiyor.

Siyah renkli kumaşlar güneş ışığını fazla artı emerler ve gereğinden artı ısıyı kendi bünyelerinde toplarlar bu da maske altındaki derinin daha fazla ısınmasına ve tahriş olmasına yol açabilir. Maskenin üretildiği kumaşta burada çok önemlidir.

Maske üretilen kumaş çok dinç bir kumaş değilse; gelişen ısı ve terlemeyle beraber, kumaşın cilde teması çoğu reaksiyona yol açabilir. Kontakt dermatit egzama dediğimiz reaksiyonlar ortaya çıkabilir ya da önceden var olan bir egzama alevlenebilir.

Siyah renkli maskeler yerine bildiğimiz klasik maskeleri kullanmak çok daha mantıklıdır. En azından cerrahi maskelerin ne olduğunu biliyoruz ve ne değin koruyucu olduğu biliniyor.

Cerrahi maskeler bile çok uzun vakit kaldığında yine terletip alerjik reaksiyonlar veya egzama tetiklemesine yol açabilir.

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen “Cerrahi maskeler gerçekten fazla da şık duran maskeler değil. Fakat koruyuculuğu yüzde 95-96 olan maskeler. Hemen sektör bu anlamda renkli başlıca siyah olan ve bitmiş kullanabilecek yıkanarak kullanılabilecek bez maskeler oluşturdu. Bu bez maskeler şık görünümlü aksesuar haline geldi. Ama koruyucu değildir. Hiçbir koruyuculuğu yok.” açıklamasında bulundu.

Doğru maske cerrahi maske olarak adlandırdığımız ve üstteki tarafında tel olan burnun kıvrımlarına yerinde ülkü gelen maske kullanımıdır. Buradaki kullanım yüzde 96 üzerinde koruyuculuk sağlayacaktır. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.