DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Her yıl 829 bin kişi kirli sudan hayatını kaybediyor

14.04.2023
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, dünyada her yıl 829 bin kişi arıtılmamış, sağlıksız içme suyundan dolayı hayatını kaybediyor. Su arıtma cihazları sektöründe faaliyet gösteren Bilal Yıldız, merdiven altı girişimlere karşı uyarıyor. Bu girişimlerin güvensiz su arıtma cihazları satarak, insanların sağlığını tehdit ettiğini aktarıyor. Bazı merdiven altı üreticilerin, ünlü markaların isimlerini kullandığına da dikkat çekiyor.

ABD Ticaret Bakanlığı Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ne (NOAA) göre dünyadaki suyun yaklaşık %97’si tuzlu su iken, yalnızca %3’ü buz, yer altı ve tatlı su kaynaklarından oluşuyor.

Sanayileşme, kentleşme ve nüfusun artması gibi faktörler ise suyu kirletmeye devam ediyor. Sudaki kirletici maddelerin başında dezenfeksiyon yan ürünleri, çözücüler ve böcek ilaçları, arsenik geliyor. Sudaki zararlı maddelere karşın önlem almak isteyen birçok kişi de çözümü su arıtma cihazlarında buluyor. Su kaynaklarının hızla tükenmesinin, dünya çapındaki güvenli su krizini daha da artırdığının altını çizen Potamic Su Arıtma Sistemleri Kurucusu Bilal Yıldız, “Su krizinin gün geçtikçe büyümesi, su arıtma cihazlarına olan talebi yükseltirken, maalesef üretim ve satış yapan firmaların hızla türemesine sebep oluyor” dedi.

Her yıl 829 bin kişi kirli sudan hayatını kaybediyor - 1 Potamic Su Arıtma Sistemleri Kurucusu Bilal Yıldız

“Doğru arıtılmayan sular ölüm saçıyor”

Sahte su arıtma cihazları satan merdiven altı üreticiler insan sağlığını hiçe sayıyor diyen Bilal Yıldız, konuyu şu şekilde değerlendirdi: “7 senedir su arıtma sektöründeyim. İnsanların sağlığı için çok kritik olan bir ürün hizmeti sunuyoruz. Çünkü yapılabilecek en ufak bir hatada, binlerce insan hasta olabilir. Tam da bu yüzden, son dönemde sektörümüzde sayıları artan merdiven altı üreticiler yüzünden endişeliyiz. Bu işletmeler sattıkları cihazlarda ünlü markaların logosunu kullanarak insanları kandırıyorlar.”

“Her yıl 829 bin kişi kirli sudan hayatını kaybediyor”

The Business Research Company tarafından yayımlanan rapora göre, küresel su arıtma cihazları pazarı %7,3 büyümeyle 2023’ün sonunda 32,47 milyar dolar değere ulaşacak. Güvenli suya erişimin kısıtlı olmasının, pazarının büyümesine katkıda bulunduğuna işaret eden Potamic Su Arıtma Sistemleri Kurucusu Bilal Yıldız, “Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yaptığı araştırmada dünyanın birçok yerinde suda yaşayan veya üreyen böcekler, birçok hastalık taşıyor. Vektör olarak bilinen bu böceklerden bazıları kirli su yerine temiz suda ürüyor ve yaşam alanları evsel içme suyu kapları olabiliyor. Bu gibi canlılardan ya da bakterilerden bulaşan hastalıklar, insanların sağlığını etkiliyor. Hatta her yıl yaklaşık 829 bin kişi, güvenli olmayan içme suyundan dolayı hayatını kaybediyor. Durum bu kadar hassas ve ciddiyken, merdiven altı üretim yapan bu tarz girişimlerden kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Su arıtma cihazı satın alınacak tüketiciler, markanın ürünlerinin TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ve NSF (Halk Sağlığı ve Güvenliği Örgütü) onaylı olup olmadığı kesinlikle sorgulanmalı” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.