DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Hayabusa2 uzay aracı son robotunu bıraktı

04.10.2019
A+
A-

JAXA Hayabusa2’yi ve onun değerli asteroit örneklerini kısa bir süre sonra eve getirmeyi umuyor, ancak konuşlandırması gereken sadece bir robot daha var. Uzay aracı beraberinde birkaç tane daha robot taşıdı ve JAXA, uzay aracının dün gece son robotu bıraktığını açıkladı. Minerva-II2 adındaki robot, yaklaşık 1 km’lik bir yükseklikten inişe başlamış durumda. Ne kadar inmeye başlamış olsa da robotun asteroit’e varması gelecek haftanın başlarına doğru olması tahmin ediliyor. Uzay aracı, robotu bıraktıktan sonra ilerlemesini izleyebilmek için daha yüksek bir yörüngeye döndü.

İlk robotik keşif turu Minerva-II1A ve Minerva-II1B’den oluşuyordu. Bu davul şeklindeki robotlar, yüzey boyunca zıplamalarına, fotoğraf çekebilmelerine ve yol boyunca sıcaklık verileri toplamalarına izin veren donanımlara sahipti.

Minerva-II2’nin Hayabusa2’den çekilmiş fotoğrafı

Yukarıdaki resimde Minerva-II2’yi içeren iniş modülü gösteriliyor. Aşağıdaki fotoğrafta ise robotun gerçekte nasıl göründüğünü görebilirsiniz.

Minerva-II2

JAXA bu sayede beklenenden çok daha düzensiz olan asteroit Ryugu’nun yapısını anlayabilmişti. 2018 yılının sonlarında Hayabusa2 MASCOT adlı başka bir robotu bıraktı. Bu robot, yüzeyde hareket etmek için öncekiler ile benzer bir yöntem kullandı. Ancak robotun şekli kutuya benziyordu ve şarj olabilmek için bir güneş paneline sahip değildi. Kapatılmadan önce dahili pil gücü ile sadece 16 saat çalışabildi.

Minerva-II2, Hayabusa2’deki üçüncü robot. Bu robot öncekiler gibi yine hareketli bir model. Minerva-II2, önceki Minerva kaşifleri gibi davul şeklindedir fakat onlardan daha büyüktür. JAXA daha önce Minerva-II2’nin işlemcisi ile ilgili olası sorunları bildirmişti. Robotun asteroit üzerinde topladığı verileri uzay aracına aktarmasında bir sorun oluşturabilir. Şu anlık bir zararının olmadığı tespit edilmiş durumda.

Asteroit üzerinden alınan örnekler, 2020 yılının sonlarına doğru Dünya’ya getirilmesi planlanıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.