DOLAR 32,2892
EURO 34,6521
ALTIN 2.410,20
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Havacılık dünyasında manâlı bir birincil yaşandı! Tamamıyla elektrikli uçaklar ile ilgili manâlı bir gelişme yaşandı. İşte öncelikle gerçekleşen elektrikli…

29.05.2020
A+
A-

AeroTEC ve MagniX isimli iki ayrı şirketin müşterek çalışması ile geliştirilen yeni elektrikli uçak ile havacılık dünyasında bir ilk yaşandı. Tamamıyla elektrik ile çalışan bir yolcu uçağı, başarılı bir şekilde ilk uçuşunu gerçekleştirmiş oldu. Şüphesiz ki daha önce elektrikli insansız hava araçları başarılı uçuşlar gerçekleştirmişti. Ama yolcu taşıma kapasitesi olan birincil uçuş, insansız hava arabulucu örneklerinden ayrılıyor.

Detaylara bahsetmek icabında söz konusu bu elektrikli uçak uçuşu için modifiye edilmiş bir Cessna Caravan seçim edilmiş. Dolayısı ile sıfırdan planlanmış ve yapılmış bir uçak modeli ile karşılaşılmıyor gibi görünüyor. Toplamda 9 yolcu kapasitesi bulunduğuna da uyarı çekiliyor. Dolayısı ile laf konusu bu elektrikli uçak, daha fazla ufak havaalanları arasındaki yolculuklar için seçim edilebilecek.

NASA’nın Mars helikopteri için geri sayım

NASA’nın uzun süredir geliştirmeye devam ettiği Mars helikopteri için çalışmalar tamamlandı. Mars helikopteri için geri sayım başlamış oldu. İşte teferruat!

Toplamda 5 ile 12 yolcu taşıması ve 50 ile 500 aks mesafeyi kat etmesi planlanıyor. Tamamıyla elektrikli olarak çalışan bu uçak için toplamda 2 ton lityum iyon pil kullanılmış. Buna bir de bataryaları soğutmak için kullanılan ekipmanlar eşlik ediyor. Dolayısı içe oldukça ciddi bir pil yükü ile havandığını söylemek muhtemel.

AeroTEC ve MagniX kadar deneme uçuşlarının devam edeceğini bildirmek muhtemel. Ticari kullanımda yoğun olarak yer almadan önce geliştirmeler yapılmaya devam edecektir. Kaydedilen bu başarıdan sonra demin daha yüzlerce gezgin nakliye kapasitesi olan elektrikli motora sahip bir uçak için alınması gereken çok daha fazla yol olsa da havacılığın geleceği için önemli çıkarımlar yerine getirmek mümkün oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.