DOLAR 33,9045
EURO 37,6138
ALTIN 2.784,68
BIST 9.521,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Az Bulutlu
İstanbul
30°C
Az Bulutlu
Cum 29°C
Cts 26°C
Paz 24°C
Pts 25°C

Güneş’in Çekirdeğinde Yaşanan Nükleer Füzyon, Tarihte İlk Kez Ölçüldü

26.11.2020
A+
A-

Dünyanın en popüler bilim dergilerinden Nature, tarihte bir ilkin gerçekleştiğini duyurdu. Yapılan açıklamalara göre bilim insanları, Güneş’in çekirdeğinde meydana gelen bir nükleer füzyon reaksiyonunu ilk kez doğrudan ölçebildiler. Yaşanan gelişmeyle birlikte 1930’lu yıllarda ilk kez hipotez olarak ortaya atılan önerme, doğrudan ispatlanmış oldu.

Konuyla ilgili açıklamalar, Massachusetts Üniversitesi’nden geldi. Bugüne dek yapılan çalışmaların uyuşmayan veriler içerdiğini söyleyen uzmanlar, son çalışmanınsa nötrinolar üzerinden, yani nükleer füzyonun kaynağından yapıldığını açıkladılar. Nötrinoların ne olduğunu açıklamak gerekirse; ışık hızına yakın seyreden nötrinoları, maddelerin içinden neredeyse hiçbir etkileşime girmeden geçebilen atom altı parçacıklar olarak tanımlayabiliriz. Etkileşime girmemeleri de bu atom altı parçacıkların tespit edilmelerini zorlaştırır. Ancak bilim insanları son çalışmalarında bu zorluğun üstesinden gelerek, Güneş’in çekirdeğinden fırlayıp, genelde de dünyanın içinden geçip giden bu atom altı parçacıkları yakalamayı başardılar.

Ölçüm, 100’den fazla bilim insanının katılımıyla gerçekleştirildi

Güneş

100’den fazla bilim insanın, Güneş’in çekirdeğinde meydana gelen nükleer füzyonu ölçebilmek için, İtalya sınırlarında bulunan Borexino dedektöründe bir araya geldiler. Oldukça detaylı bir çalışma yürüten uzmanlar, en nihayetinde de Güneş’in çekirdeğinden fırlayarak gelen nötrinoları yakalamayı başardılar.

Yapılan çalışma, uzay araştırmaları açısından kritik bir önem arz ettiği kadar Borexino dedektörü için de çok önemli. Çünkü bilim insanları, 2007 yılında hizmet vermeye başlayan Borexino’dan, bugüne dek istedikleri sonuçlara ulaşamamışlardı. Öyle ki milyonlarca, belki de milyarlarca dolara mal olan dedektörün önümüzdeki ay hizmet dışı bırakılması planlanıyordu. Ancak yapılan keşif, Borexino’nun da ömrünü uzatmış oldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.